A Magyar Kultúra Napja Hegedűs Endrével Pozsonyban

A Magyar Kultúra Napja Hegedűs Endrével Pozsonyban

2020. január 22-én, szerdán 17.00 órától ünnepi műsort rendeznek a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Pozsonyi Magyar Intézetben. A program keretében Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész ünnepi hangversenyére kerül sor, Hegedűs Katalin zongoraművész közreműködésével.

A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a szervezők.

 

Program

17.00 Dolán György képzőművész Átjárók című kiállításának megnyitója

Dolán György a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán szerzett művészeti diplomát 1983-ban. Mesterei: Vychlopen, Matejko, Lehotská. 1998-ban szlovák alkotói ösztöndíjas Párizsban. 1985 - 1990 között Afrikában, majd Indiában élt és dolgozott. Itt sajátította el egyedi homoktechnikáját.

Részt vett a zebegényi, a nyárasdi, 1997-ben pedig a lendvai művésztelep munkájában. A mai napig több nemzetközi festészeti szimpózium szervezője. 1985-től szerepel rendszeresen szlovákiai egyéni és csoportos kiállításokon. Első egyéni tárlatát már 1979-ben megrendezte. Egyebek mellett 1987-től több alkalommal Tripoliban, 1994-ben Dunaszerdahelyen, 1995-ben Egyiptomban, 1998-ban Párizsban volt egyéni kiállítása.

1995-ben megkapta a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaság nívódíját. Nemcsak klasszikus képeket fest, hanem objektumokkal, performanszokkal, multimédiás előadásokkal, szcenográfiával is foglalkozik. Gazdag tapasztalatainak köszönhetően széleskörű művészi dimenzióra tett szert, amely a multimédia-művészet képviselői közé sorolja.

Köszöntőt mond: Márvány Miklós, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének elsőbeosztottja
A művész munkásságát méltatja: Nagy T. Katalin művészettörténész

 

18.00 Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész ünnepi hangversenye
Közreműködik: Hegedűs Katalin zongoraművész

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. Tanulmányai befejezése után gyakran vett részt Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusain.

Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. II. díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön, eddigi fellépéseinek száma meghaladja a 3100-at. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Műsor

Beethoven: c-moll Pathétique szonáta
Liszt: 104. Petrarca-szonett
Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai
Liszt: Két részlet a Karácsonyfa c. ciklusból négy kézre: In dulci jubilo és Adeste fideles
Bartók: Este a székelyeknél
Bartók: Régi táncdalok
Liszt: Szerelmi álmok no. 3.
Liszt: Les Préludes – szimfonikus költemény négy kézre – a szerző átirata

ATEMPO.sk