Jubileumi VVV Jazz Klub Esztergomban

2020. február 2-án, vasárnap 18.00 órától folytatódik a Jazz Klub sorozat a jubileumi kiadásával, az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörben. A klub házigazdája, Vörös László jazz zongorista, háziasszonyai pedig (Vörösné) Strausz Eszter jazz zenész (fuvola, szoprán szaxofon) és Vörös Nikolett jazz énekes.

Vendégművészek ezúttal Gyárfás István (gitár), Oláh Zoltán (bőgő) és Cseh Balázs (dob).

Belépő 1500 forintért váltható a koncertre, 14 év alatt ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A klub 2017 februárja óta működik Esztergomban, a Szentgyörgymezői Olvasókörben. A klub házigazdái Vörös László, Vörös Niki és Vörösné Strausz Eszter jazz zenészek, akikhez minden hónap első vasárnapján más és más vendégzenészek érkeznek és egyedi, új atmoszférát teremtve különleges estéket hoznak létre. Minden alkalommal 5-6 olyan zenész találkozik és keresi a közös hangot, akik ilyen felállásban még sosem léptek színpadra, esetleg most találkoznak először. Egyszeri formációk, meglepetés energiák.

 

Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik. Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Carol Cass, Sidney Ellis, Agostino DiGiorgio, Tommy Vig, Bosko Petrovic, Eldad Tarmu, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann. Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is.

2013-ban Gyárfás Istvánt választották az év jazz gitárosának a jazzma.hu, a legrangosabb magyar jazz-szaklap olvasói, 2014-ben és 2015-ben pedig ugyanott a kritikusok szavazásának győztese lett. 2016-ban a mind a kritikusok, mind az olvasók és a jazz-muzsikusok is egyaránt őt választották az év gitárosának. Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal,a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

 

Oláh Zoltán 1974 április 16-án született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszékén szerzett előadóművészi és zenetanári diplomát. Folyamatosan foglalkozik az aktív zenélés mellett tanítással is.

Néhány CD, amin közreműködött:
2007 Harcsa Veronika: Quartet "You Don't Know It's You"
2006 Gyárfás trió: "Old Amsterdam"
2005 Harcsa Veronika Quartet: "Speak Low"
2004 Bolla quartet: "The Way We Play"
2004 Balázs Elemér trio „Sztereó” újság magyar jazz sorozat melléklete
2003 Jazz Steps: "Fifty-Fifty" (wih Joe Muranyi)
2002 Jazz Steps: "Jump for Me"
1998 Szabó Dániel: „At the Moment" WarnerMusic Magneoton 3984-25119-2
1998 Tisza Bea&Jazzmin: "Autumn Leaves" TBA1973

Közreműködött még sok rádiófelvételen, ezeknek nagy hányada különféle jazz formációkkal az MR Márvány termében készült. Dolgozott tovább számtalan stúdiófelvéterlen, amelyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Aktív zenekar még: Hungarian Swing Company
Korábbi zenekarok: JazzSteps, Bolla quartet, Jazzpression, Budapest Jazz Orchestra, Tóth Viktor trió, Tisza Bea és a Jazzmine, Szabó Dániel trió

Díjak, szakmai elismerések:
2005-ben Avignonban rendezett jazz versenyen a Bolla quartert tagjaként elnyerte a legjobb zenekarnak járó szakmai díjat, és a közönség díját is.

 

Cseh Balázs 1974-ben született Budapesten. A budapesti klubélet egyik legfoglalkoztatottabb dobosa tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban végezte, Jávori Vilmos növendékeként.
Számos koncerten és fesztiválon a következő muzsikusok zenekaraiban játszott az elmúlt években: Gyárfás István, Joe Fritz, Fekete István, Tommy Vig, Deseő Csaba, Szakcsi Lakatos Béla, de koncertezett Bubbi Chen-nel, Johnny Raducanu-val és Ladislav Fidrivel is.

2012 óta tagja a Pátkai Rozina Quintet-nek,a következő évben csatlakozott a Papajazz-hez, majd 2017-ben a Kokopelli Jazz Matiné oszlopos tagja lett.

ATEMPO.sk