Dr. Hevesi Krisztina előadása Dunaszerdahelyen

Dr. Hevesi Krisztina előadása Dunaszerdahelyen

2020. február 6-án, csütörtökön 19.00 órától kerül sor Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus, egyetemi oktató előadására Mi a cél ma: Jó párkapcsolat vagy jópár kapcsolat? címmel a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. Belépő 11 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Mi a cél ma: Jó párkapcsolat vagy jópár kapcsolat?

Az erotika humán kiváltság – lélek kell hozzá. Érzelmek, gondolatok, emlékek, vágyak… Mindannyian vágyunk a vágy tárgyának szerepére – de vajon miképp alakul ki ez a fajta „jelölés”, amely a szerelem, a vonzalom alapját képezi. Mi az alapja a vágynak, a szexuális étvágynak, s hogyan ragadható meg a kifejezés, szexepil? Minek köszönhető a viszony-iszony, az intimitástól való félelem, s mi az, ami egyben le is rombolja a szenvedélyt? Továbbá, áttekintjük udvarlásunk evolúcióját a boksztól (hímek párharca) a Lovebox-ig – illetve még azon is túl… Végezetül, mindennapi PÁRbajaink: mitől lángol fel, perzsel meg, vagy alszik ki a tűz, illetve fenntartható-e hosszú távon a másik iránt a szenvedély?

Ahogy szeretnéd, hogy szeressenek...

A monogámia a párkapcsolatok legnagyobb próbatétele, s talán emberi létünk egyik legnehezebb kihívása. Egy szerető felbukkanása tönkre tudja tenni a legjobb házasságot, azonban meg tudja menteni a legrosszabbat is. A megcsalás a vészharang arra nézve, hogy a kapcsolatban elakadás van, valami nem működik, hírzárlat állt be. Mai inger-gazdag világunk amúgy sem a párkapcsolatoknak kedvez. Fogyasztói szemléletre buzdít: ha valami elromlott, dobd el, ne bíbelődj a megjavításával - úgyis jön a következő! Ebbe a rohanásba azonban mi is belefásulhatunk, előbb-utóbb kiéghetünk. A tartós viszonyok próbatételeivel való megküzdésről ráadásul gyermekként sem hallunk: ahol a mesék véget érnek, ott kezdődik a házasság. Mi a tartós kapcsolat titka, ami emberi természetünk sajátosságaira épít, emellett segít kivédeni azt, hogy illúziók rabolják el a boldogságunkat?

 

Dr. Hevesi Krisztina végzettsége szerint közgazdász, újságíró, pszichológus és pszichológia tanár; majd sportszakpszichológus (SOTE TF) és egészségfejlesztő szakpszichológus (ELTE PPK) képzettséget szerzett. Az ELTE PPK Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszék és az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet oktatója.

Kiemelt kutatási területe: a stressz és megküzdés, valamint a fizikai aktivitás és a szexuális elégedettség szerepe a jól-létben, mentális egészségben.

Terápiás képzései: művészetterápia, relaxációs technikák, dinamikus rövidterápia, csoportanalízis és kognitív módszerek. Érdeklődési területe még a szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban: az orvos-beteg interakciók javítása az eredményesebb gyógyítás érdekében.

Legnagyobb látogatottságú választható tárgya az ELTÉ-n a szexuálpszichológia, s fontosnak tartja, hogy a Pszichológiai Intézet lehetővé tette, hogy az előadások ne kizárólag a pszichológus hallgatók számára legyenek elérhetőek, hanem más karok hallgatói - így kiemelten a pedagógiai, tanári és óvónői képzésekben résztvevők - részére is.

Az ELTE egészség- és pozitív pszichológiai szemléletének megfelelően az élettel való elégedettség, boldogság, a pozitív élmények és érzelmek, a tartalmas kapcsolatok keretében értelmezi a szexuális egészséget. A pozitív szexualitást minden életkorban a teljes élet részének tekinti - főképp a fiatalok számára elérhető, megfelelő információátadást, illetve a hosszú távú kapcsolatokban az intimitás magas szintjének fenntartását állítja a fókuszba.

ATEMPO.sk