Skuta Miklós és a Danubius Octet Singers koncertje Pozsonyban

Skuta Miklós és a Danubius Octet Singers koncertje

2021. június 12-én, szombaton 19.00 órától Skuta Miklós szlovákiai magyar zenész és a Danubius Octet Singers férfikar koncertjére kerül sor CONTEMPLATIONS 8+1 címmel Pozsonyban, a Klarisszák templomában. Vezényel Daniel Simandl.

A belépődíj tetszőleges. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Műsor

Orlando di Lasso – Requiem
Skuta Miklós – Intermezzi

 

Skuta Miklós Szlovákia valószínűleg legsokoldalúbb zongoraművésze. A Komáromban született zenész a pozsonyi Zeneművészeti főiskolán és Párizsban, Claude Helffer osztályában tanult. Szólóesteket adott Londonban, Párizsban, Budapesten – a Zeneakadémia Nagytermében, Berlinben, Bécsben, de pl. Novoszibirszkben is. Bach felvételét az Angliában kiadott „1001 classical recordings you must hear before you die” szakkönyv is jegyzi.

Mint jazz zongorista nagy karriert csinált a kilencvenes években, amikor – az összes szlovák jazz-zenész mellett – rendszeresen koncertezett Ausztria legjobb hangszereseivel. Koncertjei voltak Wolfgang Muthspiellel, Thomas Sztankóval, Jiří Stivínnel, Mark Feldmannal, Didier Lockwooddal. Dalokat írt Kaszás Attila lemezére, hegedűversenyt az osztrák hegedűvirtuóz Benjamin Schmidnek, zenét több szlovákiai gyermekmeséhez, és jazz lemezein is saját kompozíciói hallhatók. „Free”, szabadon improvizált felvételein közreműködik az osztrák harsonás, Bertl Mütter, vagy a szlovák fuvolás, Marek Piaček.

Mint gitáros, tagja volt a komáromi „Gymnasium Hungaricum” rock zenekarnak, még 1974-76-ban. A gitározást sohasem adta fel, de aktívabban az utóbbi években kezdett el vele újra foglalkozni. Fellépett Palo Hammel koncertjein, 2017-ben a Melos Ethos kortárszenei fesztiválon, és az osztrák OENM kortárszenei csapat egyik salzburgi koncertjén is.

Feleségével, Skuta Nórával 1996-ban megalapították a „Skuta Piano Duo”-t. Európa több országában koncerteztek azóta.

Skuta Miklóst többek közt a Kryštálové krídlo, Frico Kafenda és Harmónia-díjakkal tüntették ki.

ATEMPO.sk