A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti - Fandl Ferenc előadása Miskolcon

A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti - Fandl Ferenc előadása Miskolcon

2021. július 25-én, vasárnap 20.30-kor órakor Soóky László drámáját A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti címmel Fandl Ferenc előadásában láthatja a közönség Miskolcon, az aMűvész Klubkávézó szervezésében az Avas kapujában.

A belépő 2000 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti 1989-es bársonyos forradalom történéseit próbálja rekonstruálni, de nem a nagyvárosi – prágai-pozsonyi eseményeket vizsgálja, hanem a vidéki forradalmakat meséli el. Azokat a mozzanatokat, melyek nem olvashatóak a történelemkönyvekbe, ugyanakkor végzetesen meghatározták a közelmúltat és jelent: a kisember kitörésre, változásra való képtelenségének, a posztszocialista országok közösségeinek a tehetetlenségének tart görbetükröt Soóky László drámája, arról tesz fel kérdéseket, hogyan is történt meg – illetve hogyan csúszott félre a rendszerváltás, a nagy áttörési lehetőség a szlovákiai magyar közösség életében.

A mesélőszínházi előadás folytatása annak a trilógiának, amely a szlovákiai magyar kisebbség történetének töréspontjait vizsgálja, a hontalanság időszaka (A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, a konszolidáció évei után (Egy disznótor pontos leírása) a közelmúlt eseményeit eleveníti fel.

A történet főszereplője és mesélője ezúttal Bíróferi, egyetemi tanár, aki miután leszámolt az alkoholizmussal szolgálatot vállalt vidéken: csaposként dolgozik a pati kocsmában, illetve második ligás futballbíróként fújja a sípot vasárnaponként a focimeccsen. S közben a pult mögött állva naplót vezet, rögzíti az eseményeket.


Alkotók


Előadja - Fandl Ferenc
Dramaturg - Varga Emese
Rendező - Keszég László

ATEMPO.sk