Hat szerep szerzőt keres – új előadás a Komáromi Jókai Színházban - Mikszáth bérlet

Hat szerep szerzőt keres – előadás a Komáromi Jókai Színházban

2021. szeptember 26-án, vasárnap 17.00 órától Luigi Pirandello Nobel-díjas olasz drámaíró egyik legtöbbet játszott drámája, a Hat szerep szerzőt keres kerül bemutatásra a Komáromi Jókai Színházban.

A színpadon Mokos Attila, a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamás, Culka Ottó, Szvrcsek Anita, Szabó Viktor, Bernáth Tamás, Kiss Szilvia, Katona Eszter és Hégli Bence színművészeket láthatjuk.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

Belépés Mikszáth bérlettel, belépődíj 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A Hat szerep szerzőt keres Luigi Pirandello, olasz drámaíró egyik legtöbbet játszott drámája, melynek ősbemutatójára épp száz évvel ezelőtt 1921-ben került sor. Azzal foglalkozik, amit a legtöbb dráma feledni igyekszik: a színházi előadás valóságának és a megjelenítés illúziójának viszonyával. Pirandello azt vizsgálja, megmaradt-e még a valóság és az előadás összekapcsolódásának lehetősége. A Hat szereplő szerzőt keres jelképes alakjai nem tudják, mit cselekedjenek, hiszen csak jelmezek, csak szerepek, akiket még nem írt meg senki. De amikor bármelyiket megírják, egyszeriben elveszítik az identitásukat, egyéniségből hazug személyiséggé lesznek. Egyszerre szorongató és bohózatos játék ez.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Michal Vajdička, a Szlovák Nemzeti Színház volt igazgatója a színházi történetet egy filmes közegbe helyezi át, mert ezzel az átlagnéző számára kézzelfoghatóbb a valóság és a fikció közötti feszültség, a film és az élet szerepeinek konfliktusa. Michal Vajdička, aki a szlovák színházi élet jelentős fiatal képviselője arra is kísérletet tesz ebben az előadásban, hogy szembe állítson egymással két domináns közép-európai színházi iskolát, módszertant, lehetőséget teremtve ezzel az egyébként is két kultúra mezsgyéjén fejlődő szlovákiai magyar színháznak az önmeghatározásra.

"Nekünk nincs más valóságunk, csak ez az illúzió. De Önök se nagyon kapaszkodjanak el a saját valóságukba, mert ahogy a tegnap már köddé vált, a jelenpillanat is illúzióvá válik holnapra."

 

Szereplők

Rendező: Mokos Attila
Első színész: Culka Ottó
Első színésznő: Szvrcsek Anita m. v.
Második színésznő: Hostomský Fanni e. h.
Fiatal színész: Balla Barnabás e. h.
Fiatal színésznő: Bencsík Stefánia e. h.
Rendezőasszisztens: Szabó Viktor
Szkriptes: Bernáth Tamás
Apa: Gál Tamás (Jászai Mari-díjas, Dosky-díjas)
Anya: Kiss Szilvia
Mostohalány: Katona Eszter e. h.
Fiú: Hégli Bence e.h.
Madame Pace: Molnár Xénia
Kisfiú: Gerencséry Erik / Lengyel Ádám
Kislány: Gál Virág Anna / Jancsík Lilien
Továbbá: Erdélyi Zoltán ifj., Csicsó Tamás, Nagy László, Varga Benjámin

Alkotók

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Csicsó Tamás, Števko Kristián
Fénytechnikus: Rózsás Silvia, Jakab Csaba
Fodrász – sminkes: Varga Boglárka
Kellékes: Bajcsi Viktória, Hegedűs Gertrúd
Öltöztetőnő: Pallag Marianna, Jakab Dóra
Díszlettervező: Pavel Andráško m. v.
Jelmeztervező: Katarína Hollá m. v.
Zene: Michal Novinský m. v.
Dramaturg: Peter Pavlac m. v.
A rendező asszisztense: Balaskó Edit
Rendező: Michal Vajdička

ATEMPO.sk