Adventi koncert neves zeneszerzők műveivel Budapesten és ONLINE

2023. december 3-án, vasárnap 19.30-kor adventi koncertet rendeznek  a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, amit ONLINE is közvetítenek, este pedig a TV-ben is sugározzák.

A koncert keretében Kocsár Miklós, Orbán György, Kutrik Bence, Gyöngyösi Levente, Wade-Szabó Soma, Schelle és J. S. Bach művei csendülnek fel.

Kocsár Miklós karácsonyi dalfeldolgozásai a tiszta egyszerűség hangján nyitják a koncertet -illenek ezek a művek a gyermekkarok angyalhangjaihoz.

A program fontos részét alkotja az évad zeneszerzője, Orbán György kompozíciója, amelyet követően Kutrik Bence és Gyöngyösi Levente zenéje a fiatalabb korosztály képviseletében teszi teljessé a műsor magyar fejezetét.

Érdemes felhívni a figyelmet Bach nagy művére, a Magnificatra, amely ezen a koncerten kiegészül a ritkán hallható Esz-dúr változat tételeivel.

 

Szabó Dénes kóruskarnagy Nyíregyházán közel fél évszázada kezdte meg építkező munkáját. A Cantemus Kóruscsalád első tagja a Cantemus Gyermekkar volt, ezt a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Fiúkórus és a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar követte. Szabó Dénes mellett immár sok éve fia, Szabó Soma is meghatározó szerepet játszik a számtalan nemzetközi sikert elért énekkarok irányításában.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát 1943-ban a nagy karmester, zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő alapította. A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult a Botka Valéria-Csányi László karnagyházaspár munkájának eredményeképpen. A külföldön is rendszeresen sikerrel vendégszereplő együttest 2019 óta Dinyés Soma vezeti.

A belépőjegy ára 3500 és 12 500 forint összegek között mozog. A koncert online IDE kattintva követhető, 21.00 órától pedig az M5 csatornán láthatjuk.

 

Az est közreműködői:

Zemlényi Eszter (szoprán),
Kálnay Zsófia (mezzoszoprán),
Schöck Atala (alt),
Szappanos Tibor (tenor),
Kósa Lőrinc (basszus),
Tóth Donát (zongora),
a Cantemus Kóruscsalád (karigazgató: Szabó Dénes, Szabó Soma),
a Magyar Rádió Gyermekkórusának Ifjúsági Vegyeskara (karigazgató: Dinyés Soma)
és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Dinyés Soma, Szabó Dénes, Szabó Soma.

 

Elhangzó művek

Kocsár: Karácsonyi dalok
Orbán György: Missa sexta
Kutrik Bence: Puer natus
Gyöngyösi Levente: Puer natus
Wade-Szabó Soma: Ó jöjjetek, hívek (Adeste fideles)
Schelle: Vom Himmel kam der Engel Schar
J. S. Bach: D-dúr magnificat, BWV 243 (kiegészítve az Esz-dúr változat tételeivel)

ATEMPO.sk