Adamis Anna, a gútai születésű slágergyáros Kossuth-díjat kapott

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Adamis Annát Kossuth-díjjal tüntette ki.

A felvidéki születésű zeneszerző, költő, előadóművész Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai könnyűzenei életet gazdagító művészi pályája, a legnevesebb zenekarok számára írt ikonikus dalszövegei, generációk életérzését hűen közvetítő és évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő slágerei elismeréseként kapta a díjat.

 

Neves művészek kaptak Kossuth-díjat 2023-ban

Dráfi Mátyás színművész Kossuth-díjban részesült

Ők kaptak 2023-ban Kiváló és Érdemes Művész kitüntetést

Neves zenészek kaptak Máté Péter-díjat 2023-ban

Ők kapták a Liszt Ferenc- és az Erkel Ferenc-díjakat 2023-ban

Ők kapták 2023-ban a Jászai Mari-díjakat

Mokos Attila felvidéki színművész Jászai Mari-díjat kapott

Jeles művészek kaptak kitüntetéseket 2023-ban is nemzeti ünnepünk alkalmából

 

Adamis Anna dalszövegíró, költő, előadóművész 1943. augusztus 30-án született a felvidéki Gútán. Jogi diplomát szerzett, de már ekkor vonzotta a színjátszás és az irodalom.

Első dalszövegeit az Omega együttesnek írta, az ő nevéhez fűződik a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek, az első egyetlen előadó számait tartalmazó magyar könnyűzenei album valamennyi szövege. Később az első magyar supergoup, az LGT "ötödik tagja" lett, ő jegyezte az együttes első öt lemezén a dalszövegek többségét, együttműködésük eredménye az első magyar rockmusical, az 1972-ben bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, majd az 1975-ös Hamincéves vagyok, mindkettő dalai önállóan is slágernek számítanak. Saját bevallása szerint szeret angolul is dolgozni a nyelv tömörsége és merészsége miatt.

 

 

A dalszövegek mellett Gross Arnold grafikusművésszel közösen 1979-ben könyve jelent meg Versek és képek címmel. Jelent meg gyermeklemeze, verseskötete, írt operalibrettót is.

Életműve több mint száz lemezre rúg, olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Kovács Kati, Szörényi Levente, a Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bontovics Kati, Malek Andrea, Varga Miklós. Dalai, mint a Gyöngyhajú lány, a Kék asszony, a Valaki mondja meg, a Ringasd el magad, a Ha én szél lehetnék, a Ha a csend beszélni tudna vagy a Petróleumlámpa mindenki számára ismerősen csengenek.

1976-ban az év szövegírójának választották, 1995-ben Artisjus-, 1997-ben Huszka Jenő-életműdíjat kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban szülővárosa Pro Urbe Díját vehette át. 2021-ben Budapest díszpolgára lett, idén megkapta a Petőfi Zenei Díj életműdíját. Szülővárosa, Gúta róla készül elnevezni a helyi kultúrházat.

Adamis Anna, a gútai születésű slágergyáros

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Adamis Anna FB