Csendes - Elkészült a Korona Énekegyüttes legújabb CD-je

Megjelent a pelsőci Korona Énekegyüttes második CD-je, melyet november 26-án a helyi Inkubátorház nagytermében mutatnak be. A Csendes címet viselő kiadványon közismert magyar karácsonyi dallamok hallhatóak.

A kórus első lemeze három éve, 2013-ban jelent meg, Hangos címmel. Az újdonság anyaga, ahogy a címe is mutatja, pont az ellenkezője az előzőnek. A karácsony időszak hangulatát hozza majd el a hallgatóknak.

Az énekegyüttes egyik fontos célja, hogy népszerűsítése a kóruséneklést, minél több emberhez közérthető formában juttassa el azt. Erre épített a Csendes CD is. A klasszikus zene leginkább a karácsonyi ünnepkör alkalmából kerül elő. Ilyenkor a legvalószínűbb a közös éneklés is és a karácsonyi dalkincs még él a köztudatban.

Az albumon közreműködik a pelsőci származású Dusík István zongorán, aki elsősorban kíséri az énekeseket, de szólóban is hallhatjuk a CD-n, Mendelssohn, Szkrjabin és Debussy zongoradarabjait szólaltatja meg.

„István jelenleg családjával Egerben él, az ottani zeneiskolában zongoratanárként, szólistaként és korrepetítorként tevékenykedik. Együtt tanultunk Samu Katinál. Édesanyja - Czakó Erzsike - oszlopos tagja volt a Pelsőci Nőikarnak. Sok közös fellépésünk, utazásunk, emlékünk van. Nagyon örültem, mikor igent mondott egy közös CD-re.” - mondta Tömöl Gabriella, az énekegyüttes karnagya.

A Korona nagyon aktív régiójukban, egyre több rendezvény szervezői. 2016 májusában másodszor is megrendezte az énekesek találkozóját, mely immáron Samu Kati nevét viseli. Zenei továbbképzéseket is szerveznek, ahol neves magyarországi művésztanárok oktatják őket és a környék énekeseit. 2015-ben Jani Gabriella magánénektanár, 2016-ban dr. Tóth Árpád karnagy és a budapesti Csíkszerda kórus fogadta el az énekegyüttes felkérését. Az együttes társszervezőjévé vált a Gombaszögi Nyári Tábornak, ahol saját klasszikus zenei sátrat működtet.

 

 

"A lemezbemutatóval egy rendhagyó és fárasztó, de mégis örömteli és sikeres időszakot zárunk. Több, mint egy éve kizárólag karácsonyi dalokat tanulunk - nálunk idén egész évben Karácsony van! Lesz néhány adventi koncertünk, de már tervezzük a 2017-es évet: a továbbképzést, az énekestalálkozót és a Gombaszögi Nyári Tábort is. És talán elérkezett az ideje az első nagy megmérettetésnek és egy külföldi utazásnak is." - tette hozzá Gabriella, aki szeptembertől a Pelsőci Dénes György Alapiskola énektanáraként is neveli a környék énekeseit.

A csapatot legközelebb élőben hétvégén a VII. Gömöri Kórustalálkozón hallhatjuk.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk