A nagy metál és rock and roll robbanás Komáromban – Anima, Phoenix RT és Rómeó Vérzik, este héttől éjfélig (+FOTÓK)

Hangos volt az idei halloween előestéje október utolsó szombatján Komáromban, a RÉV rockszínpadán. Csallóközi metál és rock and roll szólt a legjavából este héttől éjfélig. Ugyan egész este a vérbeli rockerek között mászkált egy magát Jokerré mázolt fiatalember és feltűnt egy másik jelmezes, a padre is, hatalmas kereszttel a nyakában, a show-t mégis a három zenekar nagykoncertje vitte el.

Nem győzött álmélkodni a rockrelikviákba bújt publikum, mekkora bulit hozott össze az amerikai filmekre emlékeztető videoklipekkel is taroló Anima dunaszerdahelyi metál trió, az új lemeze aznapi megjelenését ünneplő csallóközcsütörtöki Phoenix RT zenekar és az idei szezonjának utolsó koncertjét Komáromra tartogatott somorjai Rómeó Vérzik együttes. A tíz nagyszerű zenész kortárs üzenetekkel bombázta a hálás és kitartó közönséget.

 

Anima

 

Becsületkasszába rakott tetszőleges összegért volt kapható az Anima első albuma. Éppen a borító nagyszerű grafikáját nézegettem, amelyet Bíró Máté, a roppant kreatív basszusgitáros, frontember, fotós, videoklip rendező tervezett, amikor mellém lépett testvére, Bíró Dávid dobos, a dunaszerdahelyi sikabonyi reptér Rockfesztjének a szervezője. Menten rákérdeztem, hogy állnak az új lemezzel?

„Feljátszottuk valamennyi hangszert. Jelenleg a szövegekkel meg az énektémákon dolgozunk, közben pedig megkezdődtek a keverési munkálatok“ – mesélte a testvérével és a Kreisz József gitárossal felállt trió dobosa, hozzátéve, hogy a lemez előfutára, az Élni kell című dal, már hallható a zenekar youtube csatornáján. Nagy haverok lehettek Puss Tomiékkal és Koppányékkal, hogy együtt jöttetek fellépni a RÉV-be – jegyeztük meg.

„Kicsi hely ez a Csallóköz. Régről ismerjük mindkét zenekart. Baráti a kapcsolatunk, sok közös koncert van a hátunk mögött. Máté évek óta készít nekik is videoklipeket“

– sorolta. Persze, a covidot is szóba hoztuk, hiszen nagyon óvatosak lettek a zenekarok a tervezést illetően. Azt mondta, nekik kapóra jött a pandémia miatti leállás.

 

Anima

 

„Az első album megjelenését követően egyből elkaptuk a fonalat, és íródtak az új dalok“ – tudatta, és hozzátette, az Anima nem az a zenekar, amely foggal-körömmel fel szeretne lépni mindenhol. „Csak oda megyünk el ahol tudjuk, hogy technikailag és szervezésileg minden adott ahhoz, hogy egy jó koncertet tudjunk adni“ – tette hozzá Bíró Dávid, azután valaki vállon veregette és gratulált a szuper fellépésükhöz, így mentünk tovább. Szerettük volna elcsípni Bíró Mátét is, hogy megkérdezzük, milyen volt a minap befejezett klipforgatás a Kowalsky meg a Vega zenekarral, de mondták, hogy haza sietett. Nem gond, majd legközelebb kifaggatjuk.

Puss Tamás énekes, basszusgitáros, a Phoenix RT frontember éppen egy rajongójukkal beszélgetett, amikor interjúra kértük. Le sem tagadhatta, mennyire boldog, hogy aznap megjelent új cédéjük a 21 Jelzőfény Extra, amelyből nagy szeretettel adott is egy példányt.

 

Phoenix RT

 

„Egyrészt best of, másrészt újrakiadása a tavalyi Jelzőfény albumnak, kiegészülve jópár extra dallal. Többek között az idén nyáron megjelent Levegőt! című dalunkkal, amelyet hat vendégénekessel rögzítettünk. Olyan dal is szerepel rajta, amit újragondoltunk, átdolgoztunk, ismét felvettünk. Felkerült a cédére az „Ahogy Ti zenéltek...“ című Nagy Feró 75 – Tribute lemezre készült Túl késő már című Beatrice-átdolgozásunk is. Azt gondolom, egy igazán izgalmas anyag lett, 21 dallal.

Október elején indult az előrendelés, ami pár napja zárult, és azt kell, hogy mondjam, mi is és a kiadó is elégedettek vagyunk. Nem egy sorlemezről van szó, nem vártunk olyan eladási számot, mint tavaly a Jelzőfény lemeznél volt, viszont így is nagyon sokan érdeklődtek. Csomagban is előrendelhető volt a lemez, pólóval, poszterrel és a novemberi Metal Hammer magazinnal, amelynek mellékleteként szintén elérhető lesz, így rengeteg új emberhez jut majd el“ – sorolta Tomi.

 

Phoenix RT

 

Nem állhattuk meg, hogy rákérdezzünk, kibékültek-e a Rómeó Vérzik zenekarral. Volt gitárosuk, Kálmán Ákos oda szerződése idején, 2017 végén, 2018 elején ez talán elképzelhetetlen lett volna. „Augusztus elején hívott fel Kovács Koppány, hogy üljünk le és beszéljük át a dolgainkat, én pedig egyből igent mondtam, és még aznap találkoztunk is Galántán, ahol éppen a szólólemezét készítette Gilánál“ – avatott be a zenész, majd így folytatta –

„Nem titok, és gondolom, sokan tudják, hogy a 2017-es változások után megszakadt a baráti viszony a két zenekar között. Ennek most pontot tettünk a végére. Átbeszéltünk mindent, és az igazat megvallva, azt hiszem, Koppány nevében is mondhatom, hogy ez már hiányzott mindkettőnknek, hiszen a történtek előtt nagyon jó barátok voltunk.

Galántán egyből jött is az ötlet, hogy ezt a beszélgetést egy jó kis közös turnéval kellene megerősíteni. Már nyáron is volt pár helyszín ahol egy színpadon játszottunk, emlékezetes ezek közül az Alattyáni Kawa Party, ahol végül egy dalt énekeltem is Koppánnyal a Rómeó koncert végén, de elég extra szerintem az is, hogy az idei Rockfeszten Dunaszerdahelyen pénteken headlinerként mi mutattuk be az új lemezünket, szombaton pedig a Rómeó Vérzik.

Egyébként Ákossal is sikerült ezt átbeszélni a dolgot, és minden rendben van. Nagyon örülünk ennek a békülésnek, és azt gondolom, a rajongók is így vannak ezzel“ – sorolta Puss Tamás, majd a Phoenix RT novemberi terveiről beszélt.

 

Phoenix RT

 

„A Fatal Errorral leszünk Budapesten, azután Székesfehérvárra látogatunk, és lesz egy meglepetésbuli is november 27-én, amelyről hamarosan lerántjuk a leplet. Sajnos, bizonytalan a helyzet a decemberi bulikat illetően, elszomorító, de a covid hatása nagyon érződik a nézőszámokon is. Tervezünk, vannak lekötve bulik már jövő tavaszra és nyárra is, ezeket majd az aktuális helyzet szerint tesszük nyilvánossá“ – jegyezte meg.

Rákérdeztünk, mert sokan kíváncsiskodtak: folytatódik-e az idén a hagyományos Phoenix RT Rockkarácsony? „A 2019-es nagyszabású sportcsarnokos Rockkarácsony után, nagyon fájt a szívünk, hogy tavaly nem tudtuk megtartani. Ez valahogy tradíció lett nálunk, nem is szeretnénk elengedni. Ha van rá lehetőség, biztosan megszervezzük. És a válasz igen,

ha helyzet engedi, december 23-án lesz az idén Rockkarácsony. Nem a csallóközcsütörtöki kultúrházban, de maradunk a Csallóközben. És az sem titok, hogy ott is majd a Rómeó Vérzikkel csapunk egy hatalmas bulit!“ – ígérte meg Puss Tamás.

 

Rómeó vérzik

 

Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere a RÉV színpadán is elmondta a rajongóknak, hogy kibékültek a Phoenix RT zenekarral. „Leültünk Tomival, higgadt, felnőtt fejjel átbeszéltük a történteket, és a többi már adta magát” – erősítette meg a buli után az öltözőben. –

„Nagyon jó a viszonyunk, és nem csak a felszín vagy a közönség végett mutatjuk ezt. Annak idején többször hetente beszélgettünk telefonon vagy személyesen, most ismét hetente beszélünk, egyeztetünk, tapasztalatokat osztunk meg. Szóval ennek már régóta meg kellett volna történnie. A Felvidék két legnagyobb zenekara ismét egy csónakban evez. És ez így van jól”

– közölte, majd megláttuk az asztalon A Vadkelet hőse című szólólemezét, amely a második helyen nyitott a Magyar Hanglemez Szövetség TOP 40 eladási slágerlistáján. Gondoltad volna? Kérdeztük. „Őszinte leszek, bíztam abban, hogy az első tízben leszek, mivel láttam az előrendelési számokat, viszont a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy az előkelő dobogós második helyen nyit a lemez“ – adott egy példányt a cédéból, majd folytatta. – „Megünnepeltük a feleségemmel és a barátaimmal Kürtön, a Kasnyik pincészetben, egy borkóstoló keretében. Igaz, visszafogottan, de belül majd szétvetett a büszkeség“ – árulta el. –

„Ez azért is nagy dolog, mivel manapság a legtöbb autóban sincs már cédélejátszó, otthon pedig mindenki a számítógépen hallgatja a dalokat, albumokat. Nekem is a Spotifyró szól minden a kocsiban is, otthon is. Régóta nem vásárolok lemezeket. Különösen megtisztelő ez a felém irányuló szeretet és rajongás“ – fogalmazott Kovács Koppány.

 

Rómeó vérzik

 

Miért vagy te a Vadkelet hőse? Szegeztük neki a kérdést. – „A vadnyugati hősökön nőttem fel. Ugyanolyan vadkeleti hősök azok a lovasok, cowboyok akik nem a megszokott, szürke valóságshow-kon nevelkedett életet élik, mint jópáran, hanem a természet adta lehetőségeket kihasználva igyekeznek a lehető legtávolabb kerülni a mindennapok műanyag világától. Egy rádiónak adtam interjút az egyik este, amikor azt kérdezte tőlem a riporter, hogy mennyire hiteles ez a cowboyos szerep amit mutatok. Mondtam neki, hogy

éppen az egyik fülemen a telefon, a két kezemmel meg a lótrágyával teli talicskát nyomom fel trágyás kocsira, aztán még megetetem a lovakat és a rancson lévő állatokat, majd én is eszek talán valamit meg iszok egy jófajta bort. Azért készítettem ezt a lemezt, mert ez vagyok. Ezt az életet élem már jó ideje, és ez kikívánkozott belőlem. Ismerek elég sok hiteltelen embert, köszönöm, én nem tartozok közéjük.

Az Édes élet című klipben azok a zenészek szerepelnek, akik a lemezt is készítették. Imádom őket! Egy igazi felvidéki all stars!“ – nyilatkozta Koppány, akinek Életpercek című szerzői estje előző nap este elmaradt Somorján, az oltott és az oltatlan előadás is, sőt valaki azt is megjegyezte egy facebook-bejegyzésben, hogy szelektálva nem kér az előadásból. Hogy mi a véleménye az előadás elmaradásáról? „Egy kicsit elszomorított.

Rá kellett jönnöm, hogy hiába oltattam be magam, hogy koncertezhessek, ha a közönségem ezt másképp látja, vagy fél még a benti koncertektől. Előadóként respektálnom kell ezt.

A Rómeóval is jegeljül az őszi, téli turnét. Semmi értelme, ha a közönségünk ezt másképpen gondolja. El kell fogadnunk a helyzetet és kivárni, amíg minden rendeződik. Addig forgatunk klipeket, készítünk dalokat és várjuk a nagy feltámadást e téren. Jelenleg sok tervünk van a Rómeóval és a szólóprojektemmel és ott van a PóniSulim is, tehát nem ülök otthon ölbe tett kézzel. Mozognom kell ezerrel“ – vallotta az énekes, zenész.

 

Rómeó vérzik

 

Végül arról faggattuk, öltönybe bújtak-e, nyakkendőt kötöttek-e a Rómeó Vérzik tagjai nemrég, Somorja Város díjainak átadásakor, amit a koncerten a színpadon is megköszöntek. A Polgármester díját kapta ugyanis a 26 éves rockzenekar. „Az indoklásban az állt, hogy a művészet terén végzett kimagasló tevékenységéért és városunk hírnevének öregbítéséért kaptuk A Polgármester díját. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy jelöltek bennünket és hogy meg is kapjuk ezt a városi kitüntetést.

Egy rockzenekar jobb esetben zenei, szakmai díjat kap. Ez a társadalmi elismerés, sokat jelent számunkra, hiszen Somorja város kimutatta felénk megbecsülését, tiszteletét. Hivatalosan bekerültünk a város történelmébe.

Ezúton is köszönjük Orosz Csaba polgármesternek! A kérdésedre válaszolva, igen, kiöltöztünk a díjátadóra. Ugyan zakó volt rajtunk, de a nadrágunkon azért ott volt a lánc. Tudjátok, mi nem veszünk fel öltönyt, nem kötünk nyakkendőt. Ahogy azt már meg is énekeltük“ – búcsúzott Kovács Koppány.

Három remekül felépített, profi módon előadott, látványos koncert volt az est mérlege. Mellé cédék, amelyeken magunkkal vittük a dalokat. És egy zománcozott Phoenix RT-pohár. Hat euró volt. De annál sokkal többet ér. A nagy komáromi metál és rock and roll robbanásra emlékeztet majd ezentúl.

 

rockbuli-komarom2021-001
rockbuli-komarom2021-002
rockbuli-komarom2021-003
rockbuli-komarom2021-004
rockbuli-komarom2021-005
rockbuli-komarom2021-006
rockbuli-komarom2021-007
rockbuli-komarom2021-008
rockbuli-komarom2021-009
rockbuli-komarom2021-010
rockbuli-komarom2021-011
rockbuli-komarom2021-012
rockbuli-komarom2021-013
rockbuli-komarom2021-014
rockbuli-komarom2021-015
rockbuli-komarom2021-016
rockbuli-komarom2021-017
rockbuli-komarom2021-018
rockbuli-komarom2021-019
rockbuli-komarom2021-020
rockbuli-komarom2021-021
rockbuli-komarom2021-022
rockbuli-komarom2021-023
rockbuli-komarom2021-024
rockbuli-komarom2021-025
rockbuli-komarom2021-026
rockbuli-komarom2021-027
rockbuli-komarom2021-028
rockbuli-komarom2021-029
rockbuli-komarom2021-030
rockbuli-komarom2021-031

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk