Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hét Pozsonyban - részletes program

Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

2020. szeptember 21-e és 27-e között rendezik meg a járványhelyzet miatt a Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban, több helyszínen.

Az egyhetes programban mindenki megtalálja a kedvére való kulturális csemegét, lesz kiállítás, könnyű zene, író-olvasó találkozó, jazz és tánc is.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Szeptember 21. (hétfő)

17.00 TÓTH GYÖRGY: TEST-TEREK – kiállításmegnyitó /Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út (Štefánikova) 1./

Tóth György, Balogh Rudolf-díjas fotóművész alkotásaiban a 80-as évek végén a külső tájaktól a belső tájak felé fordult. Felfedezte a maga számára a többszörös expozíciót, a mozgás és az idő integrálásának olyan eszközét, amelyet a festészetben a futuristák vezettek be. A gyors egymásutánban többször exponált kép a negatívon finom elmozdulásokat rögzít, a kontúr bizonytalanná, ködössé válik; az arc és a jellegzetes mozdulat fázisokra való lebontása láthatóvá teszi az elillanó pillanatot, megragadja magát az időt.

 

Szeptember 22. (kedd)

15.00 – 18.00 MÁRAI SÁNDOR ÉS MADÁCH IMRE: ROKONI SZÁLAK – szimpózium a Márai-emlékév keretében /SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižka u. 18./

A szimpózium keretén belül a két író – Márai Sándor és Madách Imre – rokoni szálait boncolgatják. A rendezvényen bemutatásra kerül a két helyszín, Kassa és Alsósztregova, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma két kiállítása, amelyek méltó módon mutatják be az írók életét és munkásságát, s végül a hely, Csesztve, ahol a rokoni szálak összefutnak.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Ötvös Anna történész mellett Jáky Judit, valamint Grosschmid Péter, a Madách és a Márai (Grosschmid) család közös utódai emlékeznek eddig sosem látott filmrészletek bemutatásával a két család közös múltjára.

A szimpózium programja:

1. Márai és Kassa – az örök szerelem. Ötvös Anna előadása
2. Márai Sándor Emlékkiállítás Kassán. Bemutatja Juhász Barbara
3. Emlékeim egy nagy polgárcsaládról – a Grosschmidek. Filmrészlet Jáky Judittal
4. Márai Sándor: Egy polgár vallomásai. Részlet, felovassa Lépes Anikó
5. Kis magyar családtörténet: A Madách és a Márai család kapcsolódásai. Grosschmid Péter előadása
6. Csesztve, a hely Madách életében és Alsósztregova, az örök megújulás. Praznovszky Mihály előadása
7. A jelen. Az alsósztregovai kiállítás és a felújított történelmi park, bemutatja Jarábik Gabriella

 

Szeptember 23. (szerda)

17.30 NYÁRY KRISZTIÁN: SZERELMES MAGYAROK – író-olvasó találkozó /Panta Rhei, Posta utca/

Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, végül a barátoknak szánt bejegyzésekből kötetek születtek, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei.

Írjál és szeressél és Életemnél is jobban című köteteiben a szerző a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte csokorba.

A szerzővel Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezető beszélget a Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei sorozat keretében.

 

19.30 A DEJA VU KLUB 20 ÉVE – jubileumi zenés klubest /V-klub, NOC, SzNF tér 12./

A 20. évfolyamába lépő legendás pozsonyi Deja vu Klub zenés esttel és az évforduló alkalmából megjelentetett kiadvánnyal idézi fel az elmúlt két évtized eseményeit, a klubestek egyedi varázsát, Somló Tamás, Horváth Charlie, Berki Tamás, Kiss Tibi, Hajós András, Török Ádám és a magyar zenei élet további jeles képviselőinek vendégszereplését a klubesteken.

A jubileumi program vendége a galántai születésű Takács Nikolas énekes, aki 2010-ben a magyarországi X-Faktornak köszönhetően vált a nagyközönség számára ismertté. Azóta a többszörös platina- és aranylemezes énekes sikert sikerre halmoz Magyarországon és külföldön egyaránt.

A Deja vu együttes tagjai: Kanik Tibor – gitár, ének; Konrád József – basszusgitár; Strieženec Alex – dobok; Dominika Pavlíková – ének; Erich Boboš Procházka – ének, szájharmonika

Beszélgetőtárs: Juhász Katalin költő, újságíró (Új Szó)

 

Szeptember 25. (péntek)

19.00 SÁRIK PÉTER TRIÓ X BARTÓK – szabadtéri koncert Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából /Cafe Propeler, Rázusovo nábrežie/

“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.” - Sárik Péter

A Fonogram-díjas Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nyitott, sokoldalú muzsikusok, akik saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hódított meg az elmúlt évek során.

Sárik Péter Trió

A trió tagjai: Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob

 

Szeptember 27. (vasárnap)

11.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (szlovák nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt/

14.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (magyar nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt/

Százkilencven évvel ezelőtt, 1830. szeptember 28-án zajlott az utolsó pozsonyi koronázás. Habsburg-Lotaringiai Ferdinánd öt évvel megkoronázása után, 1835-ben került a magyar trónra V. Ferdinándként. Hogyan zajlott az 1830-as szertartás? Mely helyek köthetők ehhez az eseményhez? Milyen szerepet játszott V. Ferdinánd a város, a pozsonyi országgyűlések és az 1848/1849-es események történetében? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Korpás Árpád idegenvezető tematikus sétája.

 

17.30 Mechanics of Distance – a POZSONY MOZGÁSBAN kortárstánc-fesztivál keretében /Szlovák Nemzeti Színház, Pribinova 17./

Mészáros Máté táncművész, táncpedagógus, koreográfus pályáját a Szegedi Kortárs Balettben kezdte, majd jelentős európai társulatok tagja volt. Olyan neves koreográfusokkal dolgozott, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Amanda Miller, Myriam Naisy és Wim Vandekeybus. A sikeres nemzetközi karriert követően 2015-ben tért vissza Magyarországra, saját projektjeit a SÍN Művészeti Központtal együttműködésben valósítja meg (Hinoki 2014, United Space of Ambivalence 2018, Mechanics of Distance 2019). Számos magyar társulattal dolgozik együtt, és világszerte tart workshopokat. 2020-ban a Zene Világnapján Imre Zoltán-díjban részesült.

A Mechanics of Distance című előadás koreográfiája helyspecifikus, amely nyitott terekben – kiállító- és előcsarnokokban – kerül bemutatásra. A nézők így a nekik tetsző távolságból figyelhetik a produkciót.

ATEMPO.sk