Tercett-Trió - újabb online műsor az Opera művészegyütteseivel

Tercett-Trió - Online műsor az Opera művészegyütteseivel

2020. november 6-án folytatódik az Opera Tercett-Trió sorozata, melynek keretében az Opera művészeti együttesei, az Énekkar és a Zenekar 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

Az Opera Énekkara az előző adás francia műsora után most angol esttel készül, a Zenekar pedig a tőlük megszokott színes kamarazenei kavalkáddal örvendezteti meg a nézőket. S bár a táncművészek színpadi elfoglaltságuk miatt nem vesznek részt a műsorban, a balettrajongók A hattyúk tava néhány részletét is hallhatják.

 

Az Opera Kórus a 20. század első felének két legismertebb és legnagyobb hatású angol zeneszerzőjének műveit tűzte műsorára. Ralph Vaughan Williams (1872–1958) szinte minden műfajban alkotott a daloktól kezdve szimfóniákon át egészen a balettzenéig, de egyházi zenéje is jelentős. Ez utóbbira szép példa a 100. zsoltár című darab, melyet Hamar Éva, Ostyányiné Heresznyei Eszter, Mann György és Pekárdy Tamás énekkari művészek adnak elő. Noha Edward Elgart (1857–1934) tipikus angol zenszerzőnek tartják, rengeteg ihletet merített Európa egyéb nemzeteinek zenéjéből, a Tercett-Trió esten két ilyen műve csendül majd fel. A Spanyol szerenád (Op. 23) címéhez híven igazi mediterrán hangulatot teremt Tempfli Mária, Avedikian Viktória, Vincze János és Farkas Gábor előadásában, míg egy bajoroszági utazás emlékére komponált sorozata (Scenes from the Bavarian Highlands) egészen másfajta táncokat idéz. A ciklus Hamis szerelem és A tánc című duettjei Tempfli Mária és Avedikian Viktória tolmácsolásában, Altató című tétele az est első két műsorszámban fellépő valamennyi művész közreműködésével szólal meg. Zenei vezető: Csiki Gábor, zongorán közreműködik: Andrássy-Neuenstein Krisztina.

 

Az Opera Zenekar egy korábbi adásban már játszott balettzenét A ditótörőből, nézőink most Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) egy másik jelentős művéből, A hattyúk tavából hallhatnak részleteket. A Pas de deux, A kis hattyúk tánca és a Spanyol tánc Rácz János (fuvola), Rácz Ottó (oboa), Várnai Beáta (klarinét), Polonkai Judit (fagott), Horváth Bence (trombita), Nagy Csaba (trombita), Tóth Gábor (kürt), Gáspár Tamás (kürt), Szabó Sándor (harsona), Fülöp Lajos (harsona) és Vámosi Zoltán (ütőhangszerek) játékában lesz hallható. A Francia Múzsa Szezonjának zeneszerzői közül ketten is szerepelnek a műsorban. Erik Satie (1866–1925) Trois Gymnopédies című művét Novák András átiratában Baráth Nóra és Simon Beáta szólaltatják meg angolkürtön és hárfán. Francis Poulenc (1899–1963) Szonáta két klarinétra című kompozíciójának különlegessége, hogy második tételének témája a zenszerző legjelentősebb művében, az intézmény repertoárján is megtalálható A kármelitákban is felcsendül. A szonátát Kiss Sándor és Csongár Péter klarinétművészek előadásában élvezhetik a közvetítés nézői. A péntek esti zenei utazást Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) D-dúr fuvolanégyesének (KV 285) első tétele teszi teljessé, amelyet Menyhárt Zsuzsanna (fuvola), Marosné Molnár Zsófia (hegedű), Winkler Zsófia (brácsa) és Gál Béla (cselló) adnak elő.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Berecz Valter