Dmitrij Hvorosztovszkij és az Uráli Filharmonikus Zenekar koncertje online a Müpából

2020. december 18-án, pénteken 19.30-tól a világhírű orosz bariton Dmitrij Hvorosztovszkij és az Uráli Filharmonikus Zenekar koncertjét láthatjuk a budapesti Müpa színpdáról. Vezényel Dmitrij Lissz.

 

ITT NÉZD AZ ELŐDÁST 

2013 nyarán a moszkvai Vörös téren hétezer-ötszáz ember előtt énekelt áriákat és duetteket az operavilág két csillaga, Anna Netrebko és Dmitrij Hvorosztovszkij. A nemcsak bársonyos hangjáról, hanem jellegzetes ősz hajáról is felismerhető művészt a People magazin a világ ötven legszebb férfija közé választotta. 2017-ben, hosszú betegség után bekövetkezett halála fájó veszteség a zenei világ számára.

Hvorosztovszkij 1989-ben lett nemzetközileg ismert, amikor megnyerte a cardiffi BBC Singer of the World elnevezésű versenyét, maga mögé utasítva Bryn Terfelt. Ma már az orosz opera-főszerepek világszerte keresett előadója, a New York Times szerint egyenesen Csajkovszkij Anyeginjének megformálására született, de Verdi Traviatájában is bámulatos sikersorozatot könyvelhetett el az idősebb Germont megformálójaként.

A New York-i Metropolitan, a londoni Covent Garden, a Berlini és a Bécsi Állami Opera, a milánói Scala visszatérő vendégművésze abból a repertoárból énekelt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyben aligha akadt nála jobb előadó. Az a zenekar kísérte, amelyet 1936-ban alapítottak, ám politikai okokból csak 1991-ben szerezhetett nemzetközi hírnevet. A Jekatyerinburgban működő Uráli Filharmonikusok a legnagyobb orosz művészekkel adtak és adnak koncerteket - évente százat -, olyan kiválóságokkal, mint Emil Gilelsz, Borisz Berezovszkij, Gyenyisz Macujev, Gidon Kremer, Msztyiszlav Rosztropovics, Natalia Gutman és Valerij Gergijev. A koncert dirigense, Dmitrij Lissz több mint két évtizede irányítja az együttest, a nagy múltú orosz karmesteri hagyományok letéteményeseként.

Műsor

Csajkovszkij: Anyegin - Polonéz
Muszorgszkij: Hovanscsina - Alszik a sztrelec tábor
Rubinstein: Démon - A légkörben
Csajkovszkij: Olasz capriccio, op. 45
Csajkovszkij: Pikk dáma - Ó, hogy hallgattok... Egyszer Versailles-ban
Rachmaninov: Aleko - Alszik az egész tábor
Borogyin: Igor herceg - Sem álom, sem nyugalom

Rossini: Tell Vilmos - Resta immobile
Verdi: Álarcosbál - Alzati... Eru tu, che macchiavi
Rossini: A tolvaj szarka - Nyitány
Verdi: A trubadúr - Tutto è deserto... Il Balen del suo sorriso
Ravel: La Valse
Verdi: Rigoletto - Cortigiani, vil razza dannata

ATEMPO.sk