FAB Ensemble - Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik újabb online koncertje

FAB Ensemble - Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik újabb online koncertje

2021. január 20-án, szerdán 19.30-tól lesz látható a FAB Ensemble, azaz Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik újabb online koncertje a Zeneakadémiáról.

 

Közreműködők

Kelemen Barnabás (hegedű)
Kokas Katalin (brácsa)
Fenyő László (cselló)
Balog József (zongora)
Baráti Kristóf (hegedű)
Maxim Rysanov (brácsa)

 

Műsor

Dvořák: Esz-dúr vonósötös, op. 97
Baráti Kristóf, Kokas Katalin (hegedű); Maxim Rysanov, Kelemen Barnabás (brácsa); Fenyő László (cselló)

Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25
Kelemen Barnabás (hegedű); Kokas Katalin (brácsa); Fenyő László (cselló); Balog József (zongora)

Műsorvezető: Fazekas Gergely

 

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott. A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában.

Az együttes második koncertjén Baráti Kristóf, Fenyő László, Maxim Rysanov és Balog József csatlakoznak a két alapítóhoz, a hangverseny műsorán pedig két nagyszabású, romantikus mű szerepel. Antonín Dvořák 1893-es Esz-dúr vonósötöse az ugyanebben az időben komponált Újvilág szimfóniához hasonlóan eredeti módon keveri az európai klasszikus hagyomány és az amerikai őshonos zene elemeit. Az 1894. január 13-i ősbemutató másnapján a New York Times kritikusa azt írta, hogy „olyan műről van szó, amelyről az elemző egy kisebb kötetet írhatna anélkül, hogy kimerítené lelkesedését, vagy teljes mértékben leírná a darab szépségeit”. Dvořák egykori mentora, Johannes Brahms fiatalkori műve, a g-moll zongoranégyes tölti ki a hangverseny második félidejét: ez a klasszikus inspirációjú, de romantikus hevületű darab, amely Brahms első életrajzírója, Max Kalbeck visszaemlékezése szerint magyaros ihletésű zárótételével aratta a legnagyobb sikert az premieren.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk