Kissjudit Anna és Kiss András operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

Kissjudit Anna és Kiss András operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2021. január 8-án, pénteken két fiatal tehetség, az operaénekes testvérpár Kissjudit Anna mezzoszoprán és Kiss András basszbariton operaestjét láthatjuk az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról az Opera MaszkaBál sorozata keretében, amelyet 20.00 órától közvetítenek élőben online.

 

Kissjudit Anna tanulmányait Szilágyi Olgánál kezdte, majd 2020-ban szerezte meg mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Halmai Katalin és Pogány Imola tanítványaként. Az énekesnő számos hazai és nemzetközi énekverseny díjazottja, és az elmúlt években egyre szélesebb körben ismerhette meg őt a hazai közönség. 2016-ban fellépett a Budapesti Tavaszi fesztiválon, 2017-ben a X. Nemzetközi Szent Gellért Fesztiválon, 2019-ben a Wagner-napokon. Ugyanebben az évben az Erkel Színházban is nagy sikerrel debütált Ponchielli Gioconda című operájában a vak asszony szerepében. A 2020/21-es évadtól a berlini Staatsoper Unter den Linden operastúdiójának tagja, a Liz Mohn Kulturális Alapítvány és az Oper in Berlin ösztöndíjasa. 2021 augusztusában, a Wagner Társaság ösztöndíjasként részt vehet a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

Kiss András testvéréhez hasonlóan Szilágyi Olgánál kezdett éneket tanulni, majd 2008-tól Szegeden Temesi Mária növendékeként tanult tovább. A Balassagyarmaton megrendezett Észak-Magyarországi Énekversenyen 2005 és 2008 között három ízben műdal, egyszer pedig opera kategóriában nyerte el a nagydíjat. Többször sikeresen szerepelt az Országos és Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, továbbá bekerült a veronai Bohémélet-verseny döntőjébe. A Magyar Állami Operaházban 2014 őszén debütált Dohnányi Ernő A tenor című vígoperájában, az énekes azóta rendszeres fellépője a dalszínháznak elsősorban Mozart, Puccini és Verdi operáiban. Munkásságát 2018-ban Magyar Bronz Érdemkereszttel jutalmazták.

Az est művészeti vezetői: Magyar Orsolya és Kovács Katalin
Műsorvezető: Gyüdi Melitta
Zongorán közreműködik: Hidegkuti Pálma

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Mozart: Figaro házassága – Bartolo áriája az I. felvonásból („La vendetta”) – Kiss András
Wagner: A Rajna kincse – Erda monológja („Weiche, Wotan, weiche!”) – Kissjudit Anna
Rossini: A sevillai borbély – Don Basilio rágalomáriája az I. felvonásból („La calunnia è un venticello”) – Kiss András
Verdi: A trubadúr – Azucena Máglya-áriája a II. felvonásból („Stride la vampa”) – Kissjudit Anna
Verdi: Macbeth – Banco áriája a II. felvonásból („Come dal ciel precipita”) – Kiss András
Saint-Saëns: Sámson és Delila – Delila Csók-áriája a II. felvonásból („Mon coeur s’ouvre a ta voix”) – Kissjudit Anna
Rossini: Macskaduett – Kissjudit Anna és Kiss András

ATEMPO.sk / opera.hu