Magyar Kincsek - a Ligeti Ensemble online koncertje

Magyar Kincsek - a Ligeti Ensemble online koncertje

2021. január 9-én, szombaton 19.30-tól lesz online látható a Concerto Budapest égisze alatt született és keretei között működő formáció, a Ligeti Ensemble Magyar Kincsek című koncertsorozata a Budapest Music Centerből, amint online közvetítenek.

Vezényel Keller András.

 

Műsor

VERESS: Szonatina
SZŐLLŐSY: Musiche per ottoni – részletek
MÁRTA István: „… per quattro tromboni”
EÖTVÖS Péter: Octet
---szünet---
SZŐLLŐSY: Tristia (gyászzene)
KURTÁG György: Fúvósötös
LIGETI: Bagatellek

A jelen és a múlt század becses értékeit tárja elénk a Magyar Kincsek-sorozat első 2021-es koncertje, amely a fa- és rézfúvós muzsikusok meg a vonósok számára nagyszerű feladatok sorát fogja felkínálni. Így az időben Veress Sándor fiatalkori, 1933-as Szonatinájától Eötvös Péter 2008-as Octetjéig ível majd a program, míg az előadói létszám 3 fafúvóstól 16 vonósig terjed. Ez utóbbi, vonóskari formációnak Szőllősy András 1983-as Tristiájában jut majd főszerep: emlékezetünkbe idézve nemcsak az éppen száz éve született kiváló komponistát, de a gyászzenéje által elsiratott kollégát, Maros Rudolfot is (hasonlóan ahhoz, ahogyan Eötvös alkotása pedig Karlheinz Stockhausen emléke előtt tisztelgett). A Ligeti Ensemble névadóját korai fúvós bagatell-sorozata, míg Márta Istvánt egy 1986-os harsonaműve képviseli a műsoron, ahol értelemszerűen az idén 95 esztendős Kurtág György egyik kompozíciója is elhangzik majd: az op. 2-es Fúvósötös, a saját zeneszerzői hang megszületését elhozó és bizonyító 1959-es év terméséből.

 

 

2018. május 28-án, Ligeti György születésnapján adta első koncertjét a Concerto Budapest égisze alatt született és keretei között működő új formáció, a Ligeti Ensemble. A névválasztás – amelyet Ligeti György özvegye, Ligeti Vera és a zeneszerző fia, Lukas Ligeti egyetértő támogatása tett lehetővé – félreérthetetlenül kijelöli a kamarazenekar céljainak megfogalmazását: a zenetörténet jelenének és elmúlt bő évszázadának napjainkra klasszikussá érett remekművei előadása, a magyar kortárs zene elsőrendű képviselete a világban.

A Ligeti Ensemble létrehozását többéves szisztematikus munka előzte meg, amely során a Concerto Budapest, a XX. század legjelentősebb műveinek előadásaival párhuzamosan, különös figyelmet fordított a magyar zeneművészet legnemesebb hagyományainak ápolására és új magyar művek bemutatására. Ezeknek a törekvéseknek a legfontosabb elemei a zenekar évadába szervesen illeszkedő egész napos fesztivál, a Hallgatás Napja, a Pesti Vigadóban évente 3-4 koncerttel jelentkező Magyar Kincsek és a legújabb művek bemutatására elindított Premier sorozat.

A Ligeti Ensemble épít a Concerto Budapest muzsikusaira, de folyamatosan keresi az együttműködést és kifejezetten számít azon magyar muzsikusok aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak.

A Ligeti Ensemble művészeti vezetői Keller András és Rácz Zoltán.

ATEMPO.sk