Újévi Tercett-Trió - ismét online műsor az Opera művészegyütteseivel

Tercett-Trió - Online műsor az Opera művészegyütteseivel

2021. január 11-én, hétfőn folytatódik az Opera Tercett-Trió sorozata, melynek keretében a Kórus francia esttel jelentkezik, a Zenekar barokk és klasszicista szerzők mellett egy, az előző század fordulóján élt magyar zeneszerző műveivel lepi meg a közönséget. Az Opera művészeti együttesei, az Énekkar és a Zenekar 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

 

Az új év első Tercett-Trió adásában az Opera Kórus ismét A Francia Múzsa Szezonjának jegyében állította össze műsorát. Énekkari művészeink César Franck (1822–1890) belga származású francia orgonaművész–zeneszerzőtől már adtak elő darabot korábban, most ismét egy szakrális kórusmű, a Szent Klotild ünnepére komponált Quare fremuerunt gentes (Miért háborognak a nemzetek) hangzik el Magyari Eszter, Takács András, Fenyvesi Attila és Búra Attila (ének), valamint Balás Péter (nagybőgő) és Andrássy-Neuenstein Krisztina (orgona) előadásában, Csiki Gábor vezényletével. A folytatásban az egyik legnagyobb hatású francia romantikus zeneszerző, Hector Berlioz (1803–1869) műveiből hallhatnak válogatást a vokális művek kedvelői. A Szabad kvint-kánon mellett két ballada, az Hélène részletei és az Ophelia halála csendül fel Magyari Eszter és Mizsei-Takács Zsuzsanna tolmácsolásában, Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével.

Az Opera Zenekar 2021-ben is izgalmas utazásra invitálja az online közönséget, és népszerű szerzők művei mellett kevésbé ismert alkotóktól is bemutatnak néhány gyöngyszemet. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) g-moll szimfóniájának (K. 183) I. Allegro con brio tételének rézfúvósokra hangszerelt változatát Könyves-Tóth Mihály és Dávida Tamás (trombita), valamint Bencze Csaba és Zakó Norbert (harsona) szólaltatja meg. A kecskeméti születésű Moór Emánuel (1863–1931) fiatal zongoraművészként bejárta Európát, és még az Egyesült Államokba is eljutott. Zeneszerzőként több operát, szimfóniát és versenyművet is írt, de nevéhez fűződik a különleges, ún. Pleyel–Moór-zongora kifejlesztése is. A műsorban Szvit három hegedűre című darabjának I-II. tételét Fahidi Patrícia, Gál Károly és Tury Enikő adja elő. Johann Friedrich Fasch (1688–1758) német hegedűművész kompozícióit széles körben játszották a maguk korában, a zeneszerzőt pedig olyan nagyságok is nagyra tartották, mint Telemann és Bach. Oboára és fagottra komponált F-dúr szonátáját Káli-Fonyódi Fruzsina és Baráth Nóra (oboa), valamint Polonkai Judit és Bánfi József (fagott) tolmácsolásában élvezhetik a közvetítés nézői. Az évad tematikájához fűződően a zenekari művészek is készülnek francia zeneművel: Jean-Philippe Rameau (1683–1764) A gáláns indiák című operabalettje No. 1 Menuett, No. 4 Danse des Sauvages, No. 5 Air és No. 6 Tambourin tételeinek brácsakvartettre hangszerelt változata Török Mátyás, Lukács Attila, Babácsi Csaba és Kovács Attila előadásában lesz hallható.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Berecz Valter