Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája - online koncert a Müpából

Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája - online koncert a Müpából

2021. január 20-án, szerdán 19.30-tól Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája ad koncertet a budapesti Müpa színpdán. A koncertet élőben online közvetítik.

 

Egy művész, akivel a Müpának különleges a kapcsolata: hallhattuk már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem azóta világhírűvé lett orgonájának felavatásakor, de a ház fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett eseményeknek is élményt adó szereplője volt. A francia orgonaművész mozgalmas életet él: évente közel háromszáz hangversenyt ad. Januári koncertjén különleges műsorral kedveskedik a budapesti közönségnek.

Olivier Latry korunk egyik leghíresebb és legsikeresebb orgonistája, a párizsi Conservatoire tanára, jeles hangszerjátékos, elismert rögtönző és sikeres zeneszerző. Előadóművészi tevékenységét sokoldalúság jellemzi: műsorán tartja a barokk és romantikus repertoárt, de azzal is figyelmet keltett, hogy hanglemezfelvételt készített Olivier Messiaen összes orgonaművéből. A nagy 20. századi mester zenéjén kívül is érdeklődéssel fordul a kortárs alkotók művei felé. Templomi szolgálata (a tragikus tűzesetben súlyosan megsérült párizsi Notre-Dame orgonistája) és pedagógusi munkája mellett kiterjedt koncertező tevékenységet folytat: öt világrész több mint negyven országában lépett fel.

A Müpa orgonáján megszólaló műsora tiszteleg a hangszer irodalmának két kiemelkedő alakja, Bach és Liszt előtt, ám már a két Bach-mű egyike és a (Bach előtt fejet hajtó) Liszt-darab is egy-egy francia orgonista-zeneszerző, Charles-Marie Widor és Jean Guillou átiratában hangzik el, előlegezve a műsor másik célkitűzését: ízelítőt nyújtani a francia orgonamuzsikából, melynek képviseletében az est folyamán a fiatalon elhunyt Augustin Barié, valamint Louis Vierne és Marcel Dupré egy-egy kompozícióját is hallhatjuk. A finálé Olivier Latry „mesterségének címere”: improvizáció.

 

Műsor

J. S. Bach: Musikalisches Opfer, BWV 1079 - Hatszólamú ricercar
J. S. Bach-Widor: Memento Bach - Marche du Veilleur de nuit
Liszt-Guillou: Prelúdium és fúga a B-A-C-H témára (szinkretikus változat)
Barié: Orgonaszimfónia - Intermezzo
Vierne: I. (d-moll) orgonaszimfónia, op. 14 - Andante; Final
Dupré: Változatok egy karácsonyi dallamra, op. 20
Olivier Latry: Improvizáció

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk