Szívügyek - zene és képzőművészet Károlyi Katalinnal és Kovács Krisztinával online

Szívügyek - zene és képzőművészet Károlyi Katalinnal és Kovács Krisztinával online

2021. március 4-én, csütörtökön 19.30-tól Szívügyek címmel kerül megrendezésre a Várfok Galéria, valamint a nemzetközi szinten elismert Károlyi Katalin mezzoszoprán zenét és képzőművészetet összekapcsoló rendhagyó közös projektje.

 

A Várfok Galéria az elmúlt hónapokban ünnepelte fennállásának 30 éves jubileumát A Legek csoportos kiállítással, melyről Károlyi Katalin úgy fogalmazott, hogy „a legjobb kamrák egyike, ahol a csodálatos érlelt francia sajtok mellett ott van az igazán jó portói, de a friss saláta és reggel, az ólból frissen kihozott tojás is, tehát minden a legfinomabból van”. Ebből a gazdag és sokrétű kiállítási anyagból a Galéria művészeti vezetőjével, Kovács Krisztinával közösen válogattak képeket és hozzájuk zenéket.

A zenei válogatás több évszázadot ölel fel öt zeneszerző művein keresztül, a darabok a Várfok Galéria öt képzőművészének alkotásai kontextusában szólalnak meg.

Az est címadó műve, a Szívügyek, a Párizsban és Thaiföldön élő magyar képzőművész, aatoth franyo festménye. Ez az emblematikus kép jelképezi a Várfok Galéria és Károlyi Katalin szoros francia kötődését, mely meghatározza a program zenei összeállítását is.

Hogy hogyan kapcsolódik a 99 éves világhírű Françoise Gilot Felszálló főnix című festménye az ars nova egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Guillaume de Machaut-nak 14. században íródott darabjához, Rozsda Endre 1975 körül festett Nyugati szele a misztikus pécsi kántor Eberhardt Wüllner 20. század első évtizedeiben készült miniatűrjéhez, Czigány Ákos fotográfus Darwin Online/90 üres oldal fotográfiája Sophie Lacaze francia kortárs zeneszerző 30 másodperces kompozíciójához vagy Nemes Anna ecsetvonások nélkül megfestett arcképe a huszadik század egyik legjelentősebb avantgárd zeneszerzője, Luciano Berio világhírű Sequenzájához, valamint a magyar kortárs színtér kiemelkedő és sokoldalú alkotójának, Szirtes Jánosnak a 80-as években készült “kormos” festménye a szintén kortárs Bruno Letort legújabb darabjához, mindazt Károlyi Katalin és Kovács Krisztina egy meghitt beszélgetésben tárja fel.
Az est különlegessége, hogy elhangzik egy ősbemutató is: a francia Bruno Letort zeneszerző, az Ars Musica nemzetközi kortárs művészeti fesztivál igazgatója kifejezetten erre az alkalomra írt egy darabot Károlyi Katalin énekesnőnek.

Károlyi Katalin mezzoszoprán mintegy harminc éves pályafutása során repertoárja főleg a barokk és kortárs operára, valamint a XIX - XXI. századi kamarazenére épül. A számára komponált egyik legjelentősebb zenemű Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című ciklusa, amelyet megszólaltatott a Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Walt Disney Concert Hall Los Angeles, Concertgebouw koncerttermekben is. Ihletője még többek között Thomas Adès, Gerald Barry, Ricardo Gallardo, Kurtág György, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Sáry László, Kondor Ádám műveinek, rendszeres közreműködője William Christie, Philippe Herreweghe, George Benjamin, Thomas Adès, Vajda Gergely vezényletével előadott operáknak, koncerteknek a milánói Scalától a párizsi Operán át a világ legrangosabb operaházaiban és koncerttermeiben. Lemezfelvételei közül Gerald Barry The Importence of Being Earnest című operáját - amelyben Gwendolen Fairfax szerepe számára íródott - 2016-ban Grammy-díjra jelölték.

 

Elhangzó zeneművek

Bruno Letort - Si tu choisis la crépuscule (ősbemutató)
Eberhardt Wüllner - Das Licht, Im Innern
Sophie Lacaze - Ce sont la flamme et l’air
Luciano Berio - Sequenza III
Guillaume de Machaut - Le lay de plour

 

ITT NÉZD A KONCERTET

ATEMPO.sk