A Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trió online koncertje

A Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trió online koncertje

2021. április 1-én, csütörtökön 20.00 órától lesz látható online a Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trió online koncertje a Müpa jóvoltából.

 

A Hammond-orgona, gitár és dob együtthangzására épülő zenekarok a jazzben való megjelenésük óta a legnépszerűbb együttesek közé tartoznak. A New York Times már a kilencvenes években a legjobb orgonás triónak nevezte ezt az all-star triót, mely 2019-ben első magyarországi koncertjét adta a Müpában.

Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart szakmai múltja olyan jelentős, hogy az együttes nevében mindhármuk neve szerepel. A Bostonban született Goldings zenekarvezetőként tizenhárom albumot jegyez, ebből nyolcat ezzel a trióval. Nevét azért is ismerhetjük sokan, mert ő az egyik legfoglalkoztatottabb Hammond-orgonajátékos: olyan meghatározó jazzmuzsikusok hívták zenekarukba, mint Jim Hall, Michael Brecker és Pat Metheny. John Scofield és Jack DeJohnette társaként 2007-ben Grammy-díjra jelölték. A jazz műfaján kívül is rendkívül keresett, játékát többek közt olyan előadók lemezein hallhatjuk, mint Elton John, Hugh Laurie, John Mayer, Beck, Tracy Chapman, Sia, India.Arie és a De La Soul.

Peter Bernstein a tradicionális jazzgitározás élvonalának meghatározó alakja. Azt az irányt képviseli, amelyet Wes Montgomery, George Benson és Kenny Burrell neve fémjelez. Ők mind játszottak orgonás trió felállásban - nem véletlen, hogy rá esett a választás a hármasfogat megalapításakor.

Bill Stewart napjaink egyik legsokoldalúbb dobosa. Lehetetlen felsorolni mindenkit, akivel játszott, de Michael Brecker, John Scofield, Joshua Redman és a jazzlegenda Lee Konitz bizonyára számára is a legfontosabbak. Toy Tunes című, legutóbbi közös lemezüket, amelynek repertoárjával Budapestre érkeztek, élőben rögzítették a jazz fellegvárának számító Smalls Jazz Clubban.

A felvétel a Müpa 2019. november 19-i koncertjén készült.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk