Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán - Hegedűs Endre és felesége (+VIDEÓ)

Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán - Hegedűs Endre és felesége online koncertje (+VIDEÓ)

Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, valamint felesége Hegedűs Katalin ünnepi zongoraestjét 2021. április 2-án tették közzé, amit most vissza is nézhetünk.

Felcsendül Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán című műve Lawrence Merta atya rövid elmélkedéseivel kiegészítve. 

 

Zongorán előadja Hegedűs Katalin.
Az elmélkedéseket felolvassa Hegedűs Endre.

 

Ez a rendkívüli mű egy andalúziai városból érkező egyházi megrendelésnek köszönheti létrejöttét. Alcíme: Hét szonáta bevezetővel és a végén földrengéssel. A megrendelés különleges körülményeire a szerző később így emlékszik vissza egy Georg August von Griesingernek írt levelében: „Mintegy tizenöt évvel ezelőtt felkért egy cádizi kanonok, hogy komponáljak zenekari művet Jézus utolsó hét szavára. Akkoriban szokás volt, hogy minden év húsvétján oratóriumot adtak elő a cádizi katedrálisban, s nem csekély mértékben járult hozzá az előadás hatásosságához az alábbi rendezés: a katedrális falait, ablakait és oszlopait fekete lepellel vonták be és csupán egy, középen lógó nagy lámpa világított a szakrális sötétségben. Délben minden kaput bezártak; akkor szólalt meg a zene. Megfelelő előjáték után a püspök felment a szószékre, elmondta a hét szó egyikét, majd elmélkedést fűzött hozzá. Amikor befejezte, lejött a szószékről és az oltár előtt térdre borult. Ezt a szünetet zenével töltötték ki. A püspök másodszor, harmadszor etc. is fölment és lejött, és beszédének befejezése után mindannyiszor zene szólalt meg. Minden bizonnyal az egyik legnehezebb feladat volt mögöttes szöveg nélkül, szabad képzeletből hagyni, hogy hét adagió kövesse egymást úgy, hogy az nem fárasztja el a hallgatót, és ugyanakkor felébreszti benne az összes érzést, amely a haldokló Megváltó által kimondott minden szó értelmében benne rejlik."

Haydn maga is nagyon szerette ezt a művét és gyakran az egyik legsikeresebbnek mondta. Az 1787-es nagypénteki zenekari bemutatót rövidesen az általa készített vonósnégyes- és fortepiano változat követte, hogy minél szélesebb körben terjeszthesse. Az 1795-96-os évek során kórusszólamokkal kiegészített változat is született.

 

 

ATEMPO.sk