Dalok szöveg nélkül - Palojtay János online hangversenye

Dalok szöveg nélkül - Palojtay János online hangversenye

2021. április 9-én, pénteken 19.30-tól Dalok szöveg nélkül címmel ad hangversenyt Palojtay János zongoraművész a Zeneakadémiáról.

 

Műsor

Chopin: Barcarolle, op. 60
Mendelssohn: Dal szöveg nélkül, op. 30/6 („Venetianisches Gondollied”)
Mendelssohn: Dal szöveg nélkül, op. 102/5 („Kinderstück”)
Mendelssohn: Dal szöveg nélkül, op. 19b/2
Mendelssohn: Dal szöveg nélkül, op. 38/6 („Duetto”)
Schumann–Liszt: Liebeslied („Widmung”)
Liszt: Tizenkét Schubert-dal – 2. Auf dem Wasser zu singen, 3. Du bist die Ruh’, 8. Gretchen am Spinnrade („Meine Ruh' ist hin”)
Rahmanyinov: Tizennégy románc, op. 34 – 14. Vocalise (Kocsis Zoltán átirata)
Kreisler–Rahmanyinov: Liebesleid

SZÜNET

Bartók: Tizenöt magyar parasztdal, BB 79
Albéniz: Chant d’Espagne, op. 232

 

Dalok szöveg nélkül? Meglehetősen ellentmondásos cím, pedig egy létező műfajra utal, amellyel nem egy, hanem számtalan koncertet ki lehetne tölteni. A romantika korában kedveltté váltak a rövid, lírikus zongoradarabok, amelyek stílusukban igen hasonlítottak a dalra. A műfaj Felix Mendelssohn-Bartholdy műhelyében öltött konkrétan testet, tőle ered a „dalok szöveg nélkül” kifejezés. A koncert azonban ennél tágabban értelmezi ezt a terminust: felcsendülnek valódi, szöveggel ellátott dalok zongoraátiratai, hallunk olyan műveket, amelyek címükben utalnak a dalra, ám valójában sosem volt szövegük, elhangzanak népdalok zongorafeldolgozásai, sőt egy olyan ének is, amely szöveg nélküli énekhangra íródott. Mindezt Palojtay János zongoraművész tolmácsolja, aki 2011-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd 2012-ben Christopher Hogwood vezényletével debütált a budapesti Operaházban, és azóta számos hazai zenekarral is fellépett már többek között a Müpában és a Zeneakadémián is.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk