Nyitány – online kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Nyitány – online kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021. április 9-én, pénteken 20.00 órától a Budapesti Tavaszi Fesztivál legendás hangversenyeiből láthatunk válogatást online a fesztivál Nyitányaként.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

1987-ben a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara Erkel Ünnepi nyitányával indította a fesztivált. A Budapesti Kongresszusi Központban rögzített felvételen Ligeti András vezényletével elhangzó mű az egyik legtöbbször felcsendülő darabja lett a BTF-nek.

A Budapesti Fesztiválzenekar 1983-ban alakult, első tavaszi fesztiválos fellépésük pedig az 1985-ös megduplázott nyitókoncert volt. A Zeneakadémián tartott hangverseny első részét idézzük fel, amelyen Berlioz és Bartók művei csendülnek fel, az alapítók közreműködésével: Fischer Iván vezényletével és Kocsis Zoltán zongorajátékával. A közvetítés megidézi a korabeli műsorközlést is, a Scherzot Antal Imre ismerteti.

Ráadásként a legelső külföldi vendég, a rendkívüli népszerűségnek örvendő I musici di Roma kamarazenekar 1983-as, Erkel színházbeli fellépéséből hangzik el Vivaldi A négy évszak című klasszikusának Tavasz elnevezésű hegedűversenyének első tétele.

A halhatatlan elődök művészete előtt tisztelegve, az állandó értékek büszke bemutatásával, az örök megújulás reményében indul a 2021-es online Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

PROGRAM

1987. március 20., Budapest Kongresszusi Központ
A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara nyitóhangversenye
Erkel: Ünnepi nyitány
Vezényel: Ligeti András

1985. március 22., Zeneakadémia
A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi nyitóhangversenye
Berlioz: Római Karnevál
Bartók: Scherzo
Közreműködik: Kocsis Zoltán – zongora
Vezényel: Fischer Iván

1983 március 25., Erkel Színház
I musici di Roma kamaraestje
Vivaldi: E-dúr hegedűverseny, Tavasz (La primavera) I. tétel (Allegro)

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk