15 éves a Müpa orgonája - online maraton az orgona születésnapján

15 éves a Müpa orgonája - online maraton az orgona születésnapján

2021. május 1-én, szombaton 16.00 órakor a budapesti Müpa 15 éves orgonájának szentelt maratoni összeállítással jelentkezik a Müpa Home.

Közreműködnek többek közt Szabó Balázs, Fassang László és Szathmáry Zsigmond orgonaművészek, valamint Mácsai Pál színművész.

 

Az orgonazene múltjának érdekes műhelyébe kalauzol a még fiatal, ám kiugróan sokoldalú, orgonatörténettel és orgonák felújításával is foglalkozó Szabó Balázs. Max Reger és Karl Straube munkásságából ad ízelítőt, megvilágítva kapcsolatukat az „origóval”, azaz Johann Sebastian Bach művészetével.

Az Orgonasztorik hatodik estjének középpontjában is a hangszerek királynőjének sokoldalúsága és különféle változatai állnak, miközben az orgonairodalom legjavából hangzanak el tételek, s az előző öt műsor legizgalmasabb történeteit is felidézi a Kossuth-díjas színművész. Az orgona története is felelevenedik az aquincumi víziorgonától és a barokk zenétől napjainkig, külön fejezetet szentelve a Müpa mintegy hétezer sípos, kilencvenkét regiszteres, ötmanuálos, szinte végtelen számú hangszínt megszólaltatni képes csodahangszerének.

Még mindig tud meglepetéseket okozni a Müpa orgonája: ezúttal átiratok szólalnak meg rajta, nem is akármilyenek. Szenzáció az orgonaművész fenomén Szabó Balázs átirata Bartók ördögi nehézségű művéből, A csodálatos mandarin szvitből. A fiatal orgonaművész, -történész és -restaurátor, aki Bach valamennyi orgonaművét bemutató egyszemélyes sorozatot is jegyez, a nála majd' ötven évvel idősebb mesterrel, a kortárs orgonaművészet jelentős alakjaként tisztelt Szathmáry Zsigmonddal lép fel, sőt Liszt méltán népszerű szimfonikus költeményéből erre az alkalomra készítették el közös átiratukat. A koncerten magyarországi bemutatóként elhangzott Mors et vita című kompozíció, amelyet a halál és az élet harcának ősi, máig érvényes emberi tapasztalta ihletett, a freiburgi katedrálisban akkor ötven éve átadott orgonák jubileumára született, a város felkérésére.

A Müpa 15 éves orgonájának szentelt összeállítás végén Saint-Saëns műve szól, Fassang László szólójával. Az 1886-ban írt c-moll szimfóniát szerzője az akkor nemrég elhunyt jó barát, Liszt Ferenc emlékének ajánlotta. A kéttételes mű előadói apparátusában helyet kapott az orgona is, innen kapta az Orgona-szimfónia elnevezést.

 

A felvétel a Müpa 2012. március 7-i hangversenyén, 2013. december 21-i koncertjén és 2016. május 21-22-i Orgona10 elnevezésű rendezvényén (Orgona-sztorik VI., Mesteri átiratok) készült.

 

MŰSOR

Reger: Korálfantázia, op. 40, No. 1 („Wie schön leucht' uns der Morgenstern”)
J. S. Bach-Reger-Straube: A triójáték iskolája - részletek
J. S. Bach-Straube: h-moll preludium és fúga, BWV 544
J. S. Bach-Reger: D-dúr fantázia (toccata) és fúga, BWV 912
Reger: fisz-moll variációk (Változatok és fúga egy saját témára), op. 73
Reger: „Wachet auf, ruft uns die Stimme” - korálfantázia, op. 52, No. 2 (fúga)
Sweelinck: Kromatikus fantázia
Buxtehude: d-moll toccata, BuxWV 155
J. S. Bach: d-moll toccata és fúga, BWV 565
Franck: Prelúdium, fúga és variáció
Vierne: II. szimfónia - Scherzo
Liszt: E-dúr legenda
Alain: Litániák
Messiaen: Joie et Clarté des Corps Glorieux
Pásztor Árpád-Góth Sándor: Keserű szerelem - némafilm improvizatív orgonakísérettel
Bartók-Szabó Balázs: A csodálatos mandarin - szvit
Szathmáry Zsigmond: Mors et vita
Liszt: Les Préludes
Saint-Saëns: III. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, op. 78

 

KÖZREMŰKÖDŐK

vezényel - ANTAL MÁTYÁS

SZABÓ BALÁZS - orgona
FASSANG LÁSZLÓ - orgona
SZATHMÁRY ZSIGMOND - orgona

MÁCSAI PÁL - színművész

MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk