Baráti Kristóf új szerepben - a Budafoki Dohnányi Zenekar és Fejérvári Zoltán online koncertje

Baráti Kristóf új szerepben - a Budafoki Dohnányi Zenekar és Fejérvári Zoltán online koncertje

2021. május 1-én, szombaton 19.30-kor az online közvetített koncert keretében a Budafoki Dohnányi Zenekart ezúttal az ismert és elismert hegedűművész Baráti Kristóf vezényli.

 

Elsőként Rossini: Tell Vilmos című, négyfelvonásos, Schiller: Wilhelm Tell című drámáját feldolgozó operájának nyitánya csendül fel. Ez Rossini utolsó operája, 1829. augusztus 3-án mutatták be Párizsban. Hossza (több mint négy óra) valamint különleges követelményei (számos magas hang éneklése) miatt ritkán adják elő.

Az opera világhírű nyitánya, amely az opera motívumait idézi fel, azonban gyakran hallható filmekben, rajzfilmekben. Ma este pedig a BDZ előadásában.

Az est második műve Ravel: G-dúr zongoraversenye egy olyan alkotás, amelyet a szerző eredetileg nem is tervezett a világ elé tárni. Ezen a hangversenyen a BDZ szólistája Fejérvári Zoltán, Junior Prima díjas, nemzetközileg ismert és elismert fiatal zongoraművész, aki jelenleg a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének oktatója.

Az estet Csajkovszkij egyik utolsó kompozíciójával zárják. A VI. (Patetikus) szimfónia bemutatója 1893. október 28-án, 9 nappal a szerző halála előtt volt. A mű ekkor, Szentpéterváron nem okozott különösebben nagy feltűnést, mérsékelt sikert aratott. Ám néhány nappal később, Csajkovszkij halála napján az emberek arról kezdtek már suttogni, hogy a szimfóniában a szerző saját halálát írta meg.

 

MŰSOR

Rossini: Tell Vilmos nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Csajkovszkij: VI. (Patetikus) szimfónia

ELŐADÓK

Budafoki Dohnányi Zenekar
Fejérvári Zoltán - zongora


Vezényel

BARÁTI KRISTÓF

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk