Csáki András gitárestje a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral online

Csáki András gitárestje a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral online

2021. május 6-án, csütörtökön 19.30-kor Aranjuezi concerto címmel három mű lesz hallható Csáki András és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában. Vezényel Karen Kamensek.

 

Három mű, három varázslat - és mind különböző! A francia impresszionista zeneszerző Kis szvitje gáláns múltidézés, a spanyol komponista gitárversenye egzotikus ibériai tájakra invitál, a Carmen majdani szerzőjének kamasz fejjel, rövid idő alatt megírt szimfóniája a gátlástalanul felszabadult hangpróbálgatás, a fiatalos önfeledtség világába repít, ellenállhatatlan természeteséggel. A népszerű magyar gitárművész és a jeles amerikai karmester együttműködése kivételes élményt ígér.

Claude Debussy eredetileg négykezes zongoradarabként komponálta meg Kis szvitjét, amelynek négy álmodó hangulatú tételében a letűnt idők szépségei közt kalandozó képzelet játéka teremt olyan apró jeleneteket, mint a Csónakon, a Felvonulás, a Menüett és a Balett. A diftéria következtében háromévesen megvakult Joaquín Rodrigo virtuóz zongorista volt, mégis úgy vonult be a zenetörténetbe, mint a gitár meghonosítója a klasszikus repertoárban. Amikor 1939-ban megírta saroktételeiben temperamentumos, középső tételében melankolikus Aranjuezi concertóját, nem sejtette, hogy a 20. század egyik legnagyobb klasszikus zenei slágerét alkotja meg. A zeneszerzésnövendék Georges Bizet tizenhét évesen, egy hónap alatt virtuózan lefirkantott szimfóniája nemcsak tanára, Gounod zenéjére emlékeztet, de hemzseg a Haydn-, Mozart-, Beethoven-, Rossini-, Schumann-, Mendelssohn-emlékektől. Mégis bájos, üde és ellenállhatatlan. Csáki András az egyik legkiválóbb magyar gitáros, világjáró szólista, a Zeneakadémia tanára. Karen Kamensek, aki már a Metropolitanben is bemutatkozott, sikeres koncert- és operakarmester, aki számos mű megszólaltatásakor működött együtt Philip Glass-szal.

 

Műsor

Debussy: Kis szvit (Henri Büsser hangszerelése)
Rodrigo: Aranjuezi concerto
Bizet: C-dúr szimfónia

 

KÖZREMŰKÖDNEK

Vezényel KAREN KAMENSEK

CSÁKI ANDRÁS - gitár
NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

ATEMPO.sk