Budafoki Hangversenyesték - online koncert Lilyan Kaiv vezényletével

2021. június 4-én, pénteken 19.00 órakor folytatódik a Budafoki Hangversenyesték online sorozata a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, akit Lilyan Kaiv vezényel az est folyamán.

Lilyan Kaiv, észt karmester, aki a Dohnányi Akadémia 2019-es karmesterkurzusán olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy azzal mind a zenekar, mind Hollerung Gábor, a mesterkurzus vezetőjének elismerését kivívta.

 

Arvo Pärt észt zeneszerző Fratres (Fivérek) c. alkotását a karmester választotta. A háromrészes mű eredetileg kötött hangszerelés nélkül íródott meg, vagyis bármely hangszereken elő lehetett adni. (A mai estén a vonószenekarra és ütőhangszerekre íródott változat hangzik el.) Ez a technika használatos volt a középkori és a reneszánsz zenében is, melyeket Pärt tanulmányozott. A Fratres a zeneszerző szerint azt illusztrálja, „ahogyan a jelen közvetlensége és az örökkévalóság küzd bennünk egymással”.

 

A másodikként felcsendülő Mozart:Esz-dúr Sinfonia concertante eredetileg fuvolára, oboára, kürtre és fagottra íródott, Mozart négy hangszervirtuóz barátja számára 1778-ban, Párizsban. A művészeket a szerző még Mannheimban ismerte meg, s úgy tervezte, új darabját a párizsi Concerts Spirituels egyik rendezvényén mutatják majd be. A bemutató azonban elmaradt, sőt, a kéziratnak is nyoma veszett. Mozart ugyan néhány hónappal később egy levélben kifejezte szándékát, miszerint újból lekottázná a kompozíciót, erre végül mégsem került sor. Azt sem tudjuk, ki készítette a mű ma ismert formáját. A négy szólóhangszer megszólaltatója ezen az estén a BDZ négy kiváló művésze.

 

Sosztakovics 1944 végén már tervbe vette a Hetedik és Nyolcadik szimfóniájával megkezdett sort lezárni hivatott Kilencedik szimfónia megírását. Terveiben egy monumentális, Beethoven Kilencedikjéhez hasonló apparátusú előadógárdát álmodott meg. A botrányba fulladó bemutatón aztán kiderült, hogy a szerző Beethoven hősi pátoszának felidézése helyett inkább Haydn tréfásan szókimondó egyszerűségét választotta követendő példának, szinte parodisztikus szándékot sejtetve. A szovjet kritikusok fenntartásait azonban az idő és az előadóművészek idővel megcáfolták: a háború emlékének elhalványodtával a Kilencediket immár sokkal több karmester tűzte műsorára, mint a súlyosan programatikus Hetediket és Nyolcadikat.

 

Műsor

Arvo Pärt: Fratres
Mozart: Sinfonia concertante K. 297b
Sosztakovics: IX. szimfónia

 

Közreműködők

Villányi Péter - oboa
Szepesi Bence - klarinét
Borbély Balázs - kürt
Bazsinka Ivett Éva - fagott
Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Lilyan Kaiv

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk