A Noszty fiú esete Tóth Marival - a Thália Színház előadása Dunaszerdahelyen

A Noszty fiú esete Tóth Marival - a Thália Színház előadása

2021. október 26-án, kedden 19.00 órától kerül bemutatásra Mikszáth Kálmán - Gyarmati Kata A Noszty fiú esete Tóth Marival című csavaros ésszel kifundált szerelmi kalandja a kassai Thália Színház előadásában Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Mikszáth művében mindenkiről pontosan kiderül, hogy milyen. És akármennyire is a szerelemről szól, és a sok bonyodalom kapcsán talán még szurkolunk is a szerelmeseknek, és szimpatizálunk a dzsentriséggel, a leleményességgel, az úrisággal, az úriságból fakadó nagyvonalúsággal, egyszerűen nem lehet boldog végkifejlete.

Mert ahol ez a darab véget ér, valahol ott kezdődik a női önbecsülés.

Belépő 15 és 14 euró, kedvezményes (diák/nyugdíjas) 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Na, már megint egy lagymatag szerelmi történet – sóhajthat fel a mindenkori néző. Ez nem is furcsa, hiszen ez a mű annak idején olyan merészen gondolkodott saját korának társadalmi problémáiról, és tarthatatlan állapotairól, hogy nem is maradhatott meg másként az emlékezetben, mint egy keserédes szerelmi történet, amelyben a hozományvadász, csinos magyar dzsentri meghódítja az Amerikából családjával hazatérő, gyönyörű milliomos lányt. Mindez így is van. Csakhogy közben felmerül számtalan erkölcsi, etikai, gazdasági, érzelmi kérdés. Igen, szerelmi történet, de egy kicsit sem lagymatag, mert ebben a műben az a happy end, hogy nincs happy end.
Az egész intrikára épülő hazugság kolosszusban van valami félelmetesen pókszerű, egy egész apparátus szerveződik, ténykedik, szövi a hálóját annak érdekében, hogy célt érjenek. Szimbólum a pókság, annak a szimbóluma, hogy kibogozhatatlan védőhálóval veszünk körbe, szövünk be egy tarthatatlan értékrendet, nem számolván a közben „hulló” áldozatokkal, makacsul ragaszkodván saját magunk érdekeihez.

 

Szereplők

Tóth Mari - Bencsík Stefánia
Tóth Mihály - Bocsárszky Attila
Tóth Krisztína - Varga Lívia
Noszty Feri - Nádasdi Péter
Noszty Pál - Cibula Peter
Noszty Vilma - Szabadi Emőke
Máli - Varga Anikó m.v.
Kopereczky - Illés Oszkár
Kopereczky Ágnes - Kövesdi Szabó Mária m.v.
Mutnyánszky Marcella - Nagy Kornélia
Velkovics Zsuzsánna - Latócky Katalin
Velkovics Róza - Dégner Lilla
Velkovics György - Richtárcsik Mihály m.v.
Bubenyik, Kozsehuba - Madarász Máté
Malinka, Stromm ezredes - Rubócki Márkó

Alkotók

Jelmez - Őry Katalin m.v.
Díszlet - Ondraschek Péter m.v.
Zenei vezető - Látó Richárd m.v.
Koreográfia - Gyenes Ildikó m.v.
Light design - Majoros Róbert m.v.
Dramaturg - Gyarmati Kata m.v.
Rendezőasszisztens - Széles Aranka

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Németi Róbert