Tájházi Találka Szőgyénben – részletes program

2022. május 14-én, szombaton rendezik meg a Tájházi Találkát Szőgyénben, a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében.

Fellép többek közt a Ketten és a Last Blues Band.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

15.00 Tornáctárlat Nothart Alenka munkáiból
Óvodások, alapiskolások műsora
16.00 Kócos Maskarások – gólyalábas előadás
16.45 Beszélj! – Tóth Erzsébet Fanni előadása
Szőlővirág Népdalkör
Nádas Néptáncegyüttes műsora
Szőgyéni Dalkör
Salsation fitness
19.00 Ketten & Last Blues Band koncert
Tájházi mulatság a Party Duoval

Kísérő programok: alkotóműhely, kézműves és termelői kisvásár. Az udvarban mindenkire frissítő és egyéb finomság vár!

 

LAST BLUES BAND

Az redetileg 5-tagú, klasszikus felállású formáció 2020-ban a pótolhatatlan szerzőtárs és zongoristájuk Sárközi Imre tragikus halála után áthangszerelte a szerzeményeit, akusztukus hangzásban, trióban folytatja tovább, ami nagyon nehéz döntés és nagy feladat volt.

A Last Blues Band zenekar eredetileg 1991 ben alakult, Tornóczi Tibor egyike volt az alapító tagoknak, illetve frontembere, de ennyire nem megyünk vissza a történetben.
2018 tavaszán Tibor újraélesztette a zenekart, 4 év kihagyás után. A régi formációból egyedül ő maradt (ének, szájharmonika). Keresett maga mellé felvidéki, tapasztalt és tehetséges zenészeket, és felélesztette, újra indította a zenekart. Így sikerült összehozni egy Farkasd, Ifjúságfalva, Gúta, Ímely tengelyen működő fiatal, lendületes csapatot.
Lassan összerázódtak, pár klasszikus Last Blues Band szerzemény feldolgozása után elkezdtek saját dalokat írni, aminek a gyümölcse 2018 novemberére be is ért, amikor studióba tudtak vinni 6 saját dalt, azzal a céllal, hogy be tudák mutatni a zenekar arculatát.

Nem egy tipikus ortodox blues zenét játszó zenekar. Zenéjükben elegyedik a blues, dzsessz, swing, funky, rock & roll, rock, de egyéb zenei stílusok is felfedezhetőek. Ez várható is volt, mivel a zenekar szinte mindegyik tagja más zenei irányzatú vonalon dolgozott idáig. De erről felesleges írni, hallani kell.

Zenéjük elég széles réteget meg tud szólítani, 1-töl 99+ éves korig. Nem az a bizonyos rossz értelemben vett „réteg“ zene. Kizárólag magyar nyelven énekelnek.
Saját szerzeményeiket adják elő, Sárhelyi Erika, Szoó Virág ill. Székely-Máté László kortárs magyarországi költők versei nagy ihletet adtak a zenekarnak, szinte futószalagon folytak verseik megzenésítései.

A zenekar az első nyilvános szereplésén, a 2019 április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

A zenekar tagjai:

Domján Ádám – elektro-akusztikus gitár, basszusgitár
Tóth Marián – elektromos gitár
Tornóczi Tibor – ének, szájharmonika

 Trióként folytatja a Last Blues Band

 

KETTEN

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” (Kodály Zoltán)

Egy apa – Göbő Sándor, aki már gimnazistaként pop zenekarban játszott, később verseket zenésített meg, egyetemi évei alatt népi zenekarban muzsikált - és lánya Anna -, aki kisgyerekkorától fogva szeret énekelni, általános iskolás korában hegedülni tanult, ám nemsokára mégis az énekkel kezdett komolyabban foglalkozni. Ők ketten alkotják a KETTEN formációt. A sok közös vonás közül talán a legfontosabb, hogy mindKETTEN az igényes élőzene hívei. Műsoraikban sokféle műfajt igyekeznek megszólaltatni - a klasszikus énektől a népdalon át egészen a musical-ig.

A feltételek tehát adottak voltak a – kezdetben csak otthon, saját maguk és családtagjaik szórakoztatására való – közös zenéléshez. Később szélesebb körben is bemutatkoztak: ünnepi alkalmakon, kiállításmegnyitókon, falunapokon, könyvbemutatókon stb. Idővel egyre több megmérettetésen is részt vettek, elsősorban azért, hogy lehetőleg objektív visszajelzéseket kapjanak. A pozitív visszajelzések további alkotásra ösztönzik őket. Nagy örömükre egyre több helyen mutatkozhatnak be.
Legutóbbi komolyabb sikereiket a 2021. szeptember 1-jén Vásárúton megrendezett 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén érték el, ahol a teljes hangszerelt zenekarokból álló mezőnyben a harmadik helyen végeztek.

Egy viráglelkű, aranytorkú énekesnő – Göbő Anna beleszületett a zenébe

ATEMPO.sk