A nagyidai cigányok - a Csavar Színház előadása Csütörtökben

2022. május 25-én, szedán 19.00 órakor a Csavar Színház bemutatja Gál Tamás előadásában Arany János: A nagyidai cigányok című vígeposzát a csallóközcsütörtöki kultúrházban.

Belépő elővételben 7 euró, helyszínen 8 euró, bérlet 12 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Arany János: A nagyidai cigányok című mű a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát a helyi cigányságra bízzák , hogy őrizzék, védjék míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek.Csóri vajda azonban túljár mind a magyar mind a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”. Vagy mégsem?

Kiderül ez Gál Tamás feldolgozásából. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven illetve magyarul hangzanak el. 

Gál Tamás ezzel az előadással 2010 júniusában megkapta a XXII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Kisvárda Polgármesterének díját, nominálva volt a Magyar Szinikritikusok Díja 2010-re illetve megkapta 2011-ben a 6. Gyermek- és Színházi Szemle Fődíját.

 

Elmesélő: Gál Tamás
Zenész: Mester László
Rendezte: Gál Tamás
Zene: Bodonyi András

ATEMPO.sk