A mi Kodályunk 2. (Psalmus Hungaricus) - Petrovics Eszter filmjének galántai ősbemutatója

A mi Kodályunk 2. (Psalmus Hungaricus) - Petrovics Eszter filmjének galántai ősbemutatója

2023. november 20-án, hétfőn 08.30-kor, 11.00 órakor és 18.00 órakor is sor kerül Petrovics Eszter filmtrilógiája második részének - melynek címe A mi Kodályunk 2. - Psalmus Hungaricus - ősbemutatójára a galántai Városi Művelődési Központban.

Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza fel, a remekművet állítva a középpontba.

A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka.

A film végén, az alkotás csúcspontjaként teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása, a mű egykori ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Az alkotás amellett, hogy bemutatja a korszak kiemelkedő zeneműveit, kitekint Kodály irodalmi érzékenységére is: a magyar költészet felé fordulására, saját publicisztikai munkáira és Móricz Zsigmonddal való kapcsolatára, szellemi és valós találkozásaikra. A filmben feltárul a mindenkit megrendítő történelmi események hatása Kodály életére és műveire, beleértve a meghurcoltatását, a Dohnányi-Bartók-Kodály hármas és Hubay Jenő konfliktusát, valamint a Psalmus Hungaricus keletkezéstörténetét, amely egyszerre reflektál a szövege alapjául szolgáló zsoltárfordítás Dávid-korabeli eseményeire, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.

Az esemény a Psalmus Hungaricus első nyilvános elhangzásának 100. évfordulója alkalmából valósul meg.

A belépőjegy ára diákoknak 2 euró, a felnőtteknek 3 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Szereplők

Fekete Gábor, Radnóti Róza, Perényi Miklós, Tóth Márton, Csonka Laura, László Ferenc, Lakatos Gergely, Pálmai Oliver, Mákné Cseman Eszter

Alkotók

Rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
Narrátor: Kaszás Gergő
Operatőr: Sibalin György
Hangmérnök: Bányay Gábor
Zenei rendező: Matz Ádám
Vágó: Mógor Ági HSE, Endrédi Tamás
Gyártásvezető: Ordódy Judit
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
Tenor szóló: Kovácsházi István
Karmester: Rajna Martin
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Egyéb közreműködők

Szent István Filharmonikusok, Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Nemzeti Énekkar

ATEMPO.sk
Fotó: Pannonia Entertainment