Carlos Santana, aki egy magyartól tanult blues játszani

Carlos Santana

Carlos Santana mexikói-amerikai gitáros, tízszeres Grammy-díjas, háromszoros latin Grammy-díjas rocklegenda, a Rock and Roll Hírességek Csarnoka 1947. július 20-án született Mexikóban.

Santana egyesítette az amerikai gitárzenét a latin és a karibi zenei motívumokkal, de stílusában jelen van az afro-pop, az afro-beat, a blues, a folk, a soul, a dzsessz és sok más is. Pályafutása során több mint 90 millió lemezt adott el.

 

 

Zenekara, a Santana Blues Band, amellyel ismerté vált  1966-ban alakult, bemutatkozó albumuk Santana címmel 1969-ben jelent meg. Játszottak a woodstocki fesztiválon, az egy évvel később kiadott Abraxas című lemez pedig már a világhírt is meghozta: a korongon szerepelt az Oye Como Va és a Black Magic Woman is, ezekkel tizenhat héten át vezette a slágerlistát és a lemez több millió példányban kelt el világszerte. A Santana III (1971) hasonlóan sikeres volt.

 

 

Immár több mint félévszázados karrierje alatt csaknem ugyanennyi sorlemezt adott ki, olyan klasszikus számok fűződnek a nevéhez, mint az Europa, az Evil Ways, a Samba Pa Ti, az Everybody's Everything, a No One To Depend On vagy a Maria Maria. Pályafutása során játszott együtt John McLaughlinnal, Herbie Hancockkal, Eric Claptonnal, Jack DeJohnette-tel, Alice Coltrane-nel, John Lee Hookerrel, Wayne Shorterrel és Aretha Franklinnel is. A szakma az első három album mellett az újabb időszak három egymást követő munkáját, a Supenaturalt (1999), a Shamant (2002) és az All That I Am-et (2005) kezeli kiemelten.

Aktuális zenekarának tagja a gitáros felesége, a dobos Cindy Blackman Santana is.

 

 

Carlos Santana eddig tizenegy alkalommal járt Magyarországon, először 1983 májusában.

A Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjének ráadásszünetében tudta meg, hogy fia született: másfél óra varázslat következett.

2004-ben az "újszülött" apja zenekarának billentyűseként járt Budapesten. 2008-ban az 56-osok terén rendezett Kapcsolat koncerten több mint 300 ezer ember előtt játszott. 2011-ben a Budapest Arénában tartott koncertjén azt javasolta a közönségnek, hogy

a főváros állítson szobrot mesterének, Szabó Gábornak, aki megtanította őt bluest játszani.

EZ, ATEMPO.sk