Ganxsta Zolee, a "Rosszfiú"

Ma ünnepli születésnapját Ganxsta Zolee rapper, dobos, előadóművész, aki olykor színészként is feltűnik filmekben.

Döglégy valódi neve Zana Zoltán és Budapesten született 1966. január 7-én a nemrég elhunyt Zana József színész és Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő gyermekeként.

1988–1989 között az Őrjítő Gyógyhullám együttes tagjakétnt kezdte zeni pályafutását, amjd ezt követően 1989-ben került a Block nevű együttesbe. 1989–1990 között a Dance zenekar dobosa volt, ezzel párhuzamosan a Love nevű négytagú rockformációban is játszott beugró dobosként. Ennek a zenekarnak az énekese volt Szendrey Zsolt, akivel még 1989-ben megalapították a Sex Actiont. Az F.O. System nevű dark rock zenekarban a legendás trió feloszlása előtt ő játszotta végig az utolsó turnét mint dobos.

 

 

A Sex Actionnel hamar hamar országos népszerűségre tettek szert. 1994-ben Action-re változtatták nevüket és stílust is váltottak. Ott kezdett el először rappelni Zoli. 1995-ben már az egyre jobban beinduló Ganxsta Zolee és a Kartel nevű gengszter hiphopegyüttessel kezdett foglalkozni és lett a frontembere. A zenekar elhíresült szókimondó (gyakran vulgáris) szövegeiről.

Emellett maradt a Sex Action dobosa, valamint a KGB és a Jack Jack zenekar tagja is. Több mint 30 lemezt és számtalan slágert tudhat maga mögött.

 

 

Színészként olyan filmekben láthattuk, mint a Die Hard 5 – Drágább, mint az életed, Valami Amerika 3 vagy a friss Keresztanyu sorozat.

Hobbijai a jégkorong és a labdarúgás. Közismerten szurkolója a Boca Juniorsnak, az argentin labdarúgó-válogatottnak az Atlético Madridnak, az Újpestnek – habár egy koncerten a DVSC mezében énekelt, ezzel kétségbe vonva hovatartozását –, valamint a finn férfi jégkorong-válogatottnak.

 

 

2010 óta a baranyai Görcsöny községben egy híd viseli a nevét. A polgármester úgy kerülte meg az élő személyről való elnevezés tilalmát, hogy a "Ganxsta Zolee" nevet nem tekintette élő személy nevének.

Ganxsta Zolee elvált, egy kislány, Zoé édesapja, aki 2007 augusztusában született.

ATEMPO.sk