Pusko Márton, a fiatal gömöri prímás

Ma ünnepli születésnapját a tornaljai Harmónia-díjas Pusko Márton, népzenész, előadóművész, zenetanár, a Népművészet Ifjú Mestere, Tornalja Város Díjának birtokosa.

A „Fölszálott a páva” vetélkedő első évfolyamának győztes együttese, a Parapács zenekar prímásaként ismerhette meg a nagyközönség, de tagja a Kubinyi Júlia – Kurdi Gábor – Pusko Márton triónak, valamint a Bourdon Trió régizenei együttesnek és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészvendége.

Pusko Márton 1990. január 22-én született. Zenei tanulmányait Tornalján kezdte klasszikus hegedűn, majd Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagyváradon és Budapesten folytatta. Nagy segítsége volt Ruszó Ádám "Ádu bácsi" nyugdíjas zenetanár, prímás, aki hosszú évekig vezette a fejlődés útján. Korábban klasszikus zenét és jazzt is játszott.

 

Parapács

 

„Azon szerencsés zenészek közé sorolom magam, akik még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt többek között Berki Pali bácsi, az abaújszinai Potta Géza „Gatyo” vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík”, akiknek játéktechnikáját első kézből tanultam meg.”

A hegedű mellett duda, palóc furulya, flóta és koboz hangszereken is szívesen játszik.

 

 

Gyakori meghívott vendége a Fonó zenekarnak, illetve a Szőttes kamara néptáncegyüttes zenekarának is. Olyan nagyszabású programokban vett részt, mint a „Csak tiszta forrásból”, melynek bemutatójára öt évvel ezelőtt került sor a Művészetek palotájában, s mely műsor további résztvevői, mások mellett, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével, Pasztricsák Polina és Palerdi András operaénekesek, a műsort Sebő Ferenc vezette.

 

Kubinyi Júlia – Kurdi Gábor – Pusko Márton trió

 

A Parapács zenekarral felléptek az UNESCO párizsi székházában, az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) nagyszabású várnai koncertjén, Torontóban a Pontozó Fesztiválon vagy a milánói világkiállítás magyar pavilonjában is koncerteztek.

A hivatásszerű oktatáson kívül vezetett népzenei kurzusokat Szlovákiában, Magyarországon és Kanadában is.

EZ, ATEMPO.sk