Joseph Barbera, akinek a Frédi és Béni, Tom és Jerry, Maci Laci, a Hupikék törpikék rajzfilmeket köszönhetjük

Joseph Barbera, Frédi és Béni, Tom és Jerry, Maci Laci, a Hupikék törpikék „atyja”

Joseph Barbera amerikai rajzfilmkészítő, producer, Frédi és Béni, Foxi Maxi, Maci Laci, a Hupikék törpikék, Tom és Jerry „atyja” New Yorkban született 1911. március 24-én.

Társával, a szintén világhíres William Hannával 1957-ben alapították meg közös stúdiójukat, a Hanna-Barberát, melynek számos rajzfilmklasszikust köszönhet a világ.

 

 

A két zseniális rajzfilmes stúdiói Hollywood legismertebb animációs vállalataivá nőtték ki magukat, munkáik százai a popkultúra szerves részeivé váltak.

Első híres rajzfilmjük a Tom és Jerry volt, amely még filmvásznon aratott hatalmas sikert. Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki történetének ötlete 1960-ban fogant meg, és a róluk szóló történet volt az első tévés rajzfilmsorozat az USA-ban, amelyet főműsoridőben sugároztak. Abban is első, hogy emberi alakok szerepeltek benne, és egy-egy epizódja hosszabb volt, mint az akkor szokásos 6–7 perc. A sorozatot ma is a világ 80 országában sugározzák a tévécsatornák.

Azután következett A Jetson család, majd Scooby-Doo, a kutya, aki először 1969-ben örvendeztette meg a kicsiket és a nagyokat a tévéképernyőn, majd nagy sikerű film is készült a játékos eb kalandjaiból. A nyolcvanas években a „szmörfök” (The Smurfs), vagyis a Hupikék törpikék, e pici kék, emberszerű lények lettek a szerzőpáros legkedveltebb figurái, s az ő történeteikből készült tévéshow mintegy harminc országban látható.

 

 

Az évek során Hanna és Barbera számos Emmy-díjban, tévés kitüntetésben részesült. 1994-ben az amerikai tévés hírességek csarnokában is örökös tagságot kaptak. Barbera 1994-ben írta meg önéletrajzát Életem a rajzfilmben (My Life in Toons) címmel.

Los Angelesben hunyt el 2006. december 18-án.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube