A szabadság vándora - 70 éves Menyhárt János sikeres dalszerző

Ma ünnepli 70. születésnapját Menyhárt János Menyus Máté Péter-díjas gitáros, dalszerző, aki olyan dalok szerzője, mint az Álmodj királylány, A szabadság vándorai, Hogyan tudnék élni nélküled? Zenéjére feltűnően erős hatást gyakorolt a Queen, és főleg a zenekar gitárosa, Brian May jellegzetes játéka.

Menyhárt János Budapesten született 1952. május 19-én. Zenei tanulmányait az OSZK-ban kezdte, majd egyénileg képezte tovább magát. Zenei pályafutását a rövid életű Talizmán együttesben kezdte, majd a Ferm és a Helló zenekarban folytatta. A Ferm együttesben kezdett gitározni és kis időt töltött a Korál együttesben is.

 

V’Moto-Rock 1981

 

Az 1977-ben alakult V’Moto-Rock együttes alapító tagja és gitárosa volt, melyben 1988-ig óriási sikereket arattak. Itt alakult ki hosszútávú barátsága is Demjén Ferenccel. A csapat feloszlása után 1989-ben Vikidál Gyulával és Homonyik Sándorral megalapította az MHV zenekart, amely 1995-ig működött. Az MHV mindhárom megjelent lemezének zeneszerzője és gitárosa.

 

 

Menyhárt írta Homonyik Sándor szólóalbumainak zenéjét is, többek között a nagy sikerű Álmodj királylányt, amelyet eMeRTON-díjjal jutalmaztak.

Szűcs Judit két lemezének a dalai is az ő nevéhez fűződnek (Együtt a szerelemért, Kezdjünk új életet). Zeneszerzőként közreműködött Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Csézy albumain, illetve Keresztes Ildikónak és még többeknek írt zenét, dalszöveget.

 

Menyhárt János - 1981

 

Saját vallomása szerint legemlékezetesebb, legkedvesebb együttese a V'Moto-Rock.

Munkásságát az EMeRTon-díj mellett 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, 2021-ben pedig Máté Péter-díjjal jutalmazták

 

Válogatás nagysikerű dalai közül:

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=WSoUZyFH98I

 

 

 

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: homonyiksandor.hu, Urbán Tamás / Fortepan