Zenész, költő, előadóművész - Szarka Tamás születésnapjára

Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész, költő, aki testvérével, Szarka Gyulával a Ghymes együttes alapító tagja Vágsellyén született 1964. május 27-én.

Királyréven nőtt fel, 8 éves korában kezdett hegedülni tanulni a galántai zeneiskolában. Az alapiskola elvégzése után a galántai magyar tannyelvű gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol az iskolában működő kultúrcsoport zenekarában játszott népzenét.

A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán (mai nevén Konstantin Filozófus Egyetemen) szerzett tanári diplomát, ezt követően két éven keresztül tanítóként dolgozott.

Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Alapítótagja, egyik frontembere, zeneszerzője és dalszövegírója az 1983-ban alakult Ghymes együttesnek, mellyel közel húsz lemezt adtak ki.

 

 

2004 májusában jelent meg első önálló, szerzői albuma "Anonymus" címmel.

Első szimfóniáját a Matáv Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Ifjúsági Kórus a szerző közreműködésével a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében teltház előtt mutatta be 2006. február 22-én.

Megalakulásának tizenötödik évfordulójára a Duna Televízió felkérte a TV születésnapi zenéjének, "himnuszának" megírására. Erre az alkalomra született a "Kézfogás" című dal, melyből videóklip is készült.

 

 

Társ zeneszerzője és közreműködője volt Cakó Ferenc "Érzékeny töredékek" című homokanimációs előadásának, melyet 2001 decemberében a Szegedi Nemzeti Színházban mutattak be. Több színház felkérésére komponált, így a budapesti Nemzeti Színház "Szent Péter esernyője", a pozsonyi Nová Scéna "A cigánytábor az égbe megy", a Komáromi Jókai Színház "Vérnász" című színdarabjaihoz írt zenét, utóbbiban szereplőként is közreműködött.

Rudolf Péter felkérésére az "Üvegtigris 2" című film zeneszerzője, a film "Csillagreggae" c. dalát 2006-ban a hazai filmvilág egyik legrangosabb díjára, VOXCar-díjra jelölték a legjobb magyar betétdal kategóriában. A film zenéje CD-n is megjelent.

A 2008-as Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott "Benyovszky" című zenés táncszínházi előadás ötletgazdája, zeneszerzője, dalszövegírója és a Ghymes együttessel közreműködője volt. A produkció korszakalkotó a Dóm téri táncelőadások történetében, mind a közönség, mind a szakmai sajtó elismerően nyilatkozott róla. Az új hagyomány 2010-ben folytatódott, zeneszerzője, dalszövegírója és az énekmondó szerepében közreműködője volt a "Dózsa – tánckrónika Dózsa György tetteiről" című produkciónak a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A tánckrónika kőszínházi változatát a Művészetek Palotájában is nagy sikerrel adják elő.

 

 

"Mária" című első musicaljét 2011 decemberében mutatták be a debreceni Főnix Csarnokban a debreceni Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójaként. A mű Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. A musical a debreceni Csokonai Színház repertoárjába valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es műsorába is bekerült, a zenei anyag dupla CD-n is megjelent.

Szarka Tamás zenéje hallható a Getno című 2004-ben készült magyar filmben is, szerzeményeire számos koreográfus készített tánc koreográfiát (Pina Bausch, Novák Ferenc, Mihályi Gábor, Román Sándor, Bozsik Yvett, Varga Ervin, Takács András, Kökény Richárd, Quittner János, Krausz Ági, Keszeg István, Jaro Ďurovčík, Kubánka, Zsuráfszky Zoltán).

Gyermekkora óta ír verseket. Első kötete 2000-ben jelent meg "VÁVÁVÁ" címmel, a kötet verseiből "Anonymus utazik – Anonymus unterwegs" címmel 2005-ben kétnyelvű válogatás is megjelent Németországban. Ezt követte az "Anonymus kérdez" című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Első hangoskönyve 2008-ban készült; versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók.

Hegedűn közreműködik Hobo 1999-ben megjelent "Csavargók tízparancsolata" című lemezén, vendégként fellépett a Hobo Blues Band 25 éves jubileumi koncertjén 2003-ban.

 

 

Szerzőként és előadóként közreműködik a "Kit ringat a bölcső, Janikát..." című Kaszás Attila emléklemezen, Nagy Szabolcs "Régi jó időből" című albumán előadóként működik közre.

Szabadidejében festészettel is foglalkozik, egyik műve (Lucifer és Jézus) a "VÁVÁVÁ" kötet borítóján látható.

Éden földön című zenés fantasyját 2015-ben mutatta be a budapesti Nemzeti Színház, és azóta is folyamatosan teltházak előtt játsszák.

2016-ban szólókarrierbe kezdett, és folyamatosan koncertezik a Szarka Tamás és zenekara formációval is, a Ghymes mellett.

2018-ban ő szerezte az augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjét, Szent István király dicsérete címmel.

 

 

2019 óta évente június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján közös éneklésre hívja a világ magyarjait és együtt éneklik a KÉZFOGÁST, az összetartozás himnuszát.

Több mint 1000 diákkal énekelte a Kézfogást Szarka Tamás a komáromi Erzsébet hídon (VIDEÓ+FOTÓK)

2020-ban megszületett Missa Missio című korszakalkotó, szakrális műve.

FOTÓK: Bemutatták Szarka Tamás Missa Missio című művét

2021-ben Európa karácsonya címmel jelent meg ünnepei lemeze, 2022-ben pedig az Esthajnal albuma is napvilágot látott.

Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel, valamint a méltón világhírű Miklósa Erikával is.

A Ghymes együttessel számos rangos szakmai elismerésben részesült, 2011-ben testvérével, Szarka Gyulával megosztott Kossuth-díjat kapott zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságáért. Ezen kívül eMeRTon-, Artisjus-, Fonogram-díj is van a birtokában, valamint Magyar Örökség díjat, Madách-díjat és a Magyar Kultúra Lovagja elismerést is megkapta.

Roni, ATEMPO.sk