Nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell - Kertesi Ingrid operaénekesnő

Kertesi Ingrid

Ma ünnepli születésnapját Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

"Nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell. És nem elég akarni, de tenni tenni kell!" - valja a művésznő.

 

Budapesten látta meg a napvilágot 1957. január 1-én Marvalics Éva egykori válogatott és többszörös magyar bajnok vívó és Dr. Kertesi Károly szakgyógyszerész és szintén első osztályú kardvívó egyetlen gyermekeként.

Tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát – előtte nyolc évig csellózni tanult, majd Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott.

Több nemzetközi énekverseny díjazottja. 1987-ben a bécsi Volksoperben, 1988–1990 között a berlini Komische Operben lépett fel. Nagyon szereti a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat. Számos versenyen vett részt, és ott szerepelt a győztesek között: Lipcse (1984), Barcelona (1985), a németországi Gütersloh (1988).

 

 

Rendszeresen vendégszerepel külföldi operaházakban és oratóriumesteken: Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban, Veronában és másutt énekelt főszerepeket – nagy sikerrel. Az 1997-1998-as évadban a düsseldorfi opera szerződtette, emellett a Magyar Állami Operaházban is énekelt. A Törley Szalon oszlopos tagja.

Számos lemeze jelent meg a BMG, a Naxos és a Hungaroton kiadásában. Magyarországon a szimfonikus zenekarok kedvelt szólistája, a koncertpódiumok keresett énekművésze. A Magyar Televízió 1996-ban közel egyórás portréfilmet készített róla.

 

 

Munkásságát 1992-ben Bartók–Pásztory-díjjal, 1994-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el. Artisjus-díjat kapott 2000-ben és 2004-ben is. 2001-ben érdemes művész, 2015-ben kiváló művész lett. 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. 2021-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át és a Magyar Állami Operaház örökös tagja lett.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: port.hu