Nagy sikerű mozifilmek zenéjét is köszönhetjük Hrutka Róbertnek (+VIDEÓ)

Ma ünnepli születésnapját Hrutka Róbert zenész, zeneszerző, producer, aki az egyik legkeresettebb magyar zenész. Számos nagylamezen működött közre és sokszor láthatjuk színészek társaságában a színpadon. Mellette pedig olyan filmek zenéit jegyzi mint a friss Toxikoma, vagy a Kincsem, Valami Amerika, Üvegtigris és még sorolhatnánk.

Hrutka Róbert Budapesten látta meg napvilágot 1967. április 19-én. 5 évesen kapta meg első hangszerét, a szájharmonikát, amely évekig a kedvenc hangszere volt. 6 évesen zongorázni, 9 évesen klasszikus gitározni és énekelni tanult.

Az első elektromos gitárjával a kezében egyértelművé vált számára, hogy az egyetlen dolog, ami igazán boldoggá teszi, a zenélés.

 

 

1989-től napjainkig több mint 200 nagylemez elkészítésében működött közre. Zenekaraival számos itthoni és külföldi fesztiválon és rendezvényen vett részt.

Olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a Kretens, Lerch István Supergroup, Pénz, a Tolcsvay T-monográf, vagy Bereményi Géza, Tolvai Renáta, Keresztes Ildikó, Somló Tamás, Tunyogi Orsi, Oroszlán Szonja, Sebestyén Márta, Tóth Vera, Horváth Charlie – csak néhányan a nevek közül.

 

 

Számos más produkció is kapcsolódik a nevéhez, mint a Cotton Club Singers, a Roy és Ádám zenekar vagy Demjén Ferenccel közös munkái. Nem áll tőle távol a színész világ sem, hisz nagy sikerű produkcióiban olyan neves művészek, mint Tompos Kátya, Kálloy Molnár Péter, Für Anikó, Udvaros Dorottya és Nagy Dániel Viktor voltak alkotó társai. A nemzetközi zenei világban is egyre többen számítanak munkájára, így a londoni Jamelia is.

 

 

2001 és 2008 között Jamie Winchester-rel számtalan jelentős slágert írtak és énekeltek fel. Ezt az elismerésekben és kiadványokban is termékeny, aktívan koncertező formációt hét év együttműködés után zárták le, hogy szólóban is bizonyítsanak a hazai- és nemzetközi zenei szakmának.

Pályafutása alatt Hrutka Róbertet közel ezer reklám - és filmzene megírására kérték már fel, valamint évekig állandó „zenefelelőse” volt közismert nemzetközi vállalatok reklámfilmjeinek és a legismertebb márkák reklámkampányainak.

Több nagylemez producere és zenei rendezője, zeneszerzőként ő jegyzi a Magyar Vándor, a Lora, a Valami Amerika 2-3., az Üvegtigris 3., Magicboys, Kossuthkifli, a Kincsem, a Toxikoma és számos nagy sikerű mozifilm, sorozat, meg természetesen több színházi előadás zenéjét is.

 

 

Hrutka Róbert első önálló albuma 2009. május 23-án jelent meg „Szabadság-vírus” címmel, melyet korábbról már ismert zenésztársai mellett új közreműködők tettek még színesebbé. 2011 tavaszán „Hét nap után” címmel Robi újabb önálló lemezzel örvendeztette meg a közönséget, mely az alkotók legnagyobb örömére hihetetlen gyorsasággal tört a slágerlisták élére, számos nagynevű alkotót maga mögé utasítva. Legújabb lemeze 2019 novemberében jelent meg „Hontalan" címmel.

Munkásságát többek közt Fonogram- és Artisjus-díjjal is elismerték.

 

 

Roni, ATEMPO.sk