75 éves Dolly, Magyarország rock'n'roll királynője

Ma ünnepli 75. születésnapját Dolly, azaz Penczi Mária Ilona EMeRTon-díjas énekesnő.

Budapesten látta meg a napvilágot 1948. május 21-én. Négyéves korában kezdett énekelni, majd zongorázni. 19 évesen már a Hungária együttes kislemezén énekelt az Eltakarod a napot c. dalban. Ezután 12 évet kellett várni arra, hogy újra a zenével foglalkozzon: 1980-ban csatlakozott a Hungáriához.

„Nagyon sokan rákérdeztek már, hogy miért szűnt meg a Hungária” – mondta Dolly a Dankó Rádióban. „Az az igazság, hogy ebben az együttesben hat dudás volt, és mint tudjuk, két dudás sem nagyon fér meg egy csárdában hát még hat. Törvényszerű volt tehát, hogy ennek vége kellett, hogy legyen, sajnos.”

 

 

1983-ban megszületett a Dolly Roll: Dolly, Flipper Öcsi, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula és Zsoldos Gábor. A legendás csapattal nagy sikereket értek el, felléptek Ausztriában, Németországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Olaszországban, Ukrajnában, Jugoszláviában és Csehországban. 1992-től Novai Gábor kiválása után Dolly lett a zenekar zeneszerzője és szövegírója. Első önálló albumára 2000 őszéig kellett várni.

 

 

Dolly a magyar könnyűzene egyik legelismertebb énekesnője, Magyarország rock'n'roll, rockabilly királynője.

Életéről könyv jelent meg Dollywood Story címmel, melynek társszerzője Dolly mellett Zoltán János volt.

 

Dolly Roll

 

Egyedüli nőként zenekarával csaknem százezer néző előtt koncertezett a Népstadionban, a felejthetetlen 1995-ös házibulin. Munkássága a világ sok országába eljutott, a világhírű Wanda Jackson közös lemezt is készített vele.

Kékes Zoltán halála után a Dolly Roll pályafutása végleg befejeződött. A névadó Dolly 2017 májusában bejelentette a Dolly Plusssz megalakulását.

 

 

A csapat 2018 januárjában újraformálódott, a jelenlegi tagok: Dolly, Erdélyi Frigyes, Schüszler Ferenc, Kovács Erik, Doba Dániel, valamint a Megasztárból már jól ismert Palcsó Tamás csatlakozott a zenekarhoz.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia, Urbán Tamás / Fortepan