45 éves Mező Misi énekes-gitáros

Ma ünnepli 45 születésnapját Mező Misi énekes-gitáros zenész, többek között a Magna Cum Laude frontembere.

Gyulán látta meg a napvilágot 1978. augusztus 1-jén. Szülei doboziak, három testvére van Kitti, Tünde és Róbert. 1984 és 1992 között Dobozon végezte az általános iskolát.

Már 1989-ben fellépett a település hagyományőrző cigány együttesében, amelynek művészeti vezetője az édesapja volt.

Nem hiszek a szólókarrierben – Exkluzív interjú Mező Misivel

Édesanyja is zenészcsaládból származik, hegedűn, nagybőgőn, cimbalmon játszanak tagjai. Ezután Gyulán a Göndöcs Benedek Szakképző Iskola és Kollégiumban először a kosárfonó, majd a faműves szakmát tanulta ki. Tanárai biztatására, a szakmunkás vizsgák letétele után nappali tagozatos képzésben le is érettségizett. Később asztalosműhelyben is dolgozott, és lakberendező is lett, de a zene játszott központi szerepet az életében.

 

Mező Misi

 

Középiskolai évei alatt, 1992–1996 között a Három amigo iskolai zenekarban zenélt. 1999-től Hevesi Imre La bomba nevű együttesének alapító tagja és évekig szólistája volt – ami repertoárján széles zenei skála szerepelt: a chilei dalokon át a gipsy, spanyol, afro-kubai népzenéig, – amiből 2005-ben összeegyeztethetetlenség miatt kizárták.

OTT VOLTUNK: Magna Cum Laude koncert nyitotta a Kürti Borfesztivált

1999-ben alakult meg a Magna Cum Laude zenekar, amelyben azóta is énekel.

Tíz év alatt országosan ismertté váltak. 2007-ben „az év hazai popalbuma” kategóriában (a Minden állomással) Fonogram-díjat nyertek. 2009-ben a banda 10. évfordulóján jelent meg a 999 című album, és az együttes a Petőfi Csarnokban adott jubileumi koncertet.

 

 

Több számuk is felkérésre készült. 2007-ben Boros Gyula szervezőnek felajánlották a Színezd újra! című dalt a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) himnuszának. A Pálinkadal Buza Sándor műsorvezető felkérésre készült, és ő is pályázta a Pálinkafesztiválra – bár ott nem nyert, berakták a repertoárjukba, és később számos sikert arattak vele. A Vidéki Sanzon című dal pedig a 2007-ben elkészült S.O.S. szerelem! című film betétdala lett. 

 

Mező Misi

 

Számos jótékonysági akció együttműködője, kezdeményezője. Egy 2010-ben Dobozon tartott jótékony célú Mikulás-ünnepség keretében értékes hangszercsomagot ajándékozott egykori iskolájának. 2011-ben a Hajrá Peti! Alapítvány kezdeményezésére, 19 énekes társával együtt elénekelték a Váltsd valóra című dalt, a rászoruló családok felvilágosítását célzó kampány keretében, és a szervezet több akciójában is részt vesz. Folyamatosan segíti a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány munkáját – 2014-ben például 14 gitárt is szerzett az alapítványnak, amiket tehetséges gyerekek kaptak meg. Dolgozik a Baptista Szeretetszolgálatnál, 2014-től pedig a MOL Motoros Family nagykövete is. Zenekarával a tehetséges fiatalok, valamint a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére létrehozták a Magna Cum Laude Alapítványt. 2011-ben például 24 tonnányi élelmiszert és más szükségleteket, adományokat szállíttatott a Böjte Csaba által vezetett gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonba.

FelVidéken is nagyot szólt a Vidéki sanzon – a Magna Cum Laude zárta az ide PlastFestet (FOTÓ+VIDEÓ)

A The Voice tehetségkutató verseny 2012–2013-as évadjának egyik „Mestere” volt, Malek Andrea, Somló Tamás és Molnár Ferenc Caramel társaságában. Ez után 2014–2015-ben felkérték a TV2-n a Rising Star zenei tehetségkutató műsor első évadában zsűritagnak. 2017. december 6-án jelentették be, hogy a Duna eurovíziós dalválasztó műsorának, A Dal 2018-nak lett az egyik zsűritagja, amelynek következő évadjaiban is visszatért.

 

Mező Misi

 

2014-ben Farkas Róbert meghívta és csatlakozott a Budapest Bár énekesei közé a zenekar ötödik nagylemezére és koncertjeikre.

2016-ban Szűcs Krisztiánnal – aki a „másik frontember” –, Mihalik Ábellel és Szepesi Zsolttal közösen megalapították a NAZA nevű zenekart. Ebben a leginkább popos, de mégis eklektikus hangszerelésű formációban nem csak énekes-frontember, basszusgitározik is.

2020-ban született meg a Mező Misi: Mesélő, ahol a magánéletéből és a zenei pályája során megélt élményekről mesél, egy zenés est keretében.

 

{facebook}https://www.facebook.com/atempo.sk/videos/615706329944971{/facebook}

 

Vendégként hívták koncertezni 2018-ban Nagy Feró életműkoncertjére, a Neoton Família sztárjai az Arénába, vagy korábban az Ismerős Arcok a PeCsába, de többször együtt énekelt Bangó Margittal is – a Budapest Bárral és akkor is, amikor Anthony Bourdain Magyarországon forgatta gasztrofilmjét a CNN-nek.

Külön nem „hirdeti”, de felvállalja, fontosak számára a gyökerek és a hit. Édesanyja halála után tért meg. A Baptista Teológiai Akadémia misszió szakán 2018-ban teológiai diplomát szerzett, hogy minél többet megtudjon a Bibliáról, a hitről, Istenről. Szakdolgozata olyan zenészekkel készített interjúkon alapul, akik vallásosak, mint például Pajor Tamás, vagy Szikora Róbert. Ellátogatott a fiatalkorúak börtönébe is, ahol beszélt arról, hogy azok számára sem reménytelen a siker, akik szegény cigány családba születnek. A reformáció ötszázadik emlékévében a „Reformáció arcai” kerekasztalbeszélgetés-sorozat első vendége és a Papp László Budapest Sportarénában rendezett megemlékezés egyik fellépője volt. 2016 óta zsűritagja a Szikra díjnak.

 

 

Az énekes igyekszik távol tartani magánéletét a bulvártól, hogy minél több és minőségi időt töltsön szeretteivel. 2010-ben alapított családot. Felesége, Dóri, pedagógusként dolgozott. A 16. kerületben laknak. Gyermekeik: Nimród, 2012-ben, Bíborka 2015-ben, Boróka 2017-ben született.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András és Zaťko Ervin / ATEMPO.sk