75 éves Jean-Michel Jarre, aki a világ legnagyobb koncertjeit adta

Jean-Michel Jarre a 20. századi elektronikus zene iránymutató egyénisége, az ambient- és a new-age zene úttörője és egyik legkreatívabb alkotó zenész-egyénisége. Számos stílusban maradandót alkotott.

1948. augusztus 24-én született Lyonban (Franciaország). Gyermekkora óta foglalkozik zenével, édesapja, nagyapja is zenészek voltak és ő maga is vett zongoraleckéket már öt évesen. Klasszikus zeneelméleti tanulmányait hamar abbahagyta és a jazz felé fordult. Tehetségét apjától örökölte: az Oscar-díjas Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

 

 

A szintetizátor varázslónak is nevezett Jean-Michel Jarre nagyvárosi koncertjeivel világrekordokat állított fel, melyeket látványos fényeffektusok, lézershow-k és tűzijátékok felhasználásával ad elő:

Párizs La Défense városrészében 1990 júliusában 2,5 milliós tömeg előtt játszott, majd saját rekordját megdöntve, Moszkva fennállásának 850. évfordulójára rendezett koncertjén 1997 szeptemberében 3,5 millió ember vett részt.

 

 

Jean Michel Jarre hat évtizedes eddigi pályafutása során több mint húsz stúdióalbumot készített, köztük a szintetizátorzene alapműveként számon tartott, 1976-ban kiadott Oxygene-t, a két évvel későbbi Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981), vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984). 

 

 

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el,

az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában,

lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

 

 

2022-ben jelentették be, hogy Jarre műveinek kiadói jogait, szerzeményei után járó bevételeit a BMG kiadóra ruházta. Még ebben az évben jelent meg az Oxymore studióalbuma, amellyel hat évtizedes pályafutása ért körbe, utalva első nagylemezére, az Oxygène-re, amely meghozta számára a világhírt.

ATEMPO.sk