Kassai Csongor színművész születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Kassai Csongor népszerű felvidéki színművész.

Királyhelmecen látta meg a napvilágot 1972. augusztus 24-én és Kiskövesden nőtt fel. A kassai magyar tanítási nyelvű ipariskolában érettségizett 1990-ben.

Az „X” Iparista Kis Színpadnál tűnt fel tehetségével; alakításait a Jókai Napokon is jutalmazták. Ezt követően a Kassai Thália Színház tagja lett.

 

 

Később, 1997-ben elvégezte a pozsonyi Szépművészeti Akadémia színész szakát, és a Radošinské naivné divadlo tagja lett.

1995-ben a Szlovák Nemzeti Színház Szentivánéji álom (Sen noci svätojánskej) és a Jázminka a hazugok országában (Jazmínko v krajine klamárov) című gyerekdarabban tűnt fel.

Egy évvel később Shakespeare Ahogy tetszik (Ako sa vám páči) komédiájában vállalt szerepet, melyet Eszenyi Enikő rendezett.

 

 

Az Új Színpad (Nová Scéna), az Aréna Színház ill. a nyitrai Andrej Bagar Színház darabjaiban is bemutatkozott. De láthatta őt a közönség a Prágai Nemzeti Színházban is.

1995-től szlovák színházak – prózai szerepekben és musicalekben egyaránt – előszeretettel foglalkoztatott színésze. Moziszínészként is népszerű: 1995-től több mint húsz szlovák és cseh filmet forgatott. Játszott Jan Hřebejk Élet mindenáron (Musíme si pomáhat) című Oscar-jelölt filmjében is, de láthattuk a Profesionáli sorozatban is.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: TV JOJ