45 éves Szalóki Ági énekesnő

Ma ünnepli 45. születésnapját Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző.

Budapesten látta meg a napvilágot 1978. október 17-én. Családja részben erdélyi roma eredetű.

Gyermekkora óta széles körű komoly- és népzenei nevelést kapott. Szereti Bach, Debussy, és Bartók műveit, s párhuzamosan az autentikus népzenét és a kortárs irányzatokat is. Ötévesen az István a király című rockoperában éneklő Sebestyén Márta hatására kezdett az erdélyi magyar népzenéhez vonzódni, s Sebő Ferenc tanácsára kezdett népéneklést tanulni Bodza Kláránál.

Tizenhat évesen az Ando Drom együttes jubileumi koncertjén lépett először színpadra a budapesti Katona József Színházban, olyan muzsikusok között, mint Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Juhász Miczura Mónika, Horváth Kornél, Kathy-Horváth Lajos. Tizenhét éves kora óta énekel rendszeresen színpadon.

 

 

1997-ben a Kelemen László és Pávai István vezette Utolsó Óra elnevezésű népzenei gyűjtőprogram munkatársa volt, itt több erdélyi énekes adatközlő repertoárját rögzítette. A ’90-es évek végén berobbant, új népdalénekes generáció egyik legsikeresebb képviselője. Az autentikus magyar népzenét játszó Ökrös együttesben és a magyarországi világzenét játszó Besh o droM együttesben énekelt évekig. Velük járta be a világot a Montreáli Jazz Fesztiváltól a Glastonbury fesztiválon át, a párizsi Théâtre de la Ville-ig, New Yorktól Pekingig. Jazzénekesnőként együttműködött Szakcsi Lakatos Bélával, és olyan kiváló zenészek hívták még partnerül, mint a Liszt-díjas Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Presser Gábor vagy a londoni Oi va voi.

 

 

Mestereinek azokat a zenészeket tartja, akiket hallgatott és akikkel együtt játszhatott: Sebestyén Mártát, Szakcsi Lakatos Bélát, Bodza Klárát, a Kalákát, és Dresch Mihályt, valamint erdélyi és moldvai énekeseket, mint Eke Péterné Simon Mari, Maneszes Márton, Papp Erzsébet, Jánó Anna, Lunka Erzsi.

2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét, a Téli-nyári labodát, ekkor fordult a gyerekközönség felé. Eleinte nédalfeldolgozások és népi gyerekjátékok szerepeltek a zenekar repertoárján, ez később énekelt versekkel gazdagodott.

 

 

Eddig megjelent kilenc saját lemeze közül hármat jazz illetve gyereklemez kategóriában az Év lemeze díjjal jutalmaztak (MAHASZ Fonogram-díj).

Munkásságát ezek kívül 2007-ben és 2019-ben Artisjus-díjjal ismerték el. 2017-ben átvehette a Liszt Ferenc-díjat, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Emmer László