70 éves lenne Éri Péter népzenész, a Muzsikás tagja

70 éves lenne Éri Péter népzenész, a Muzsikás tagja

Ma lenne 70 éves Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja, aki októberben hunyt el.

1953. november 11-én látta meg a napvilágot Budapesten. Borbély Jolán néprajzkutató fiaként és Martin György táncfolklorista, népzenekutató nevelt gyermekeként már gyermekkorában bekapcsolódott a néptánc és népzene világába. A VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett. Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-román-néprajz szakán végett.

Éri Péter nevelőapja, Martin György már kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott.

 

 

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt.

OTT VOLTUNK: A Muzsikással ünnepeltek Ipolyságon

A Muzsikás hangmérnöke, a népzeni feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért.

Pályafutását mindvégig meghatározta a magyar néptánc, a népzene és a néprajztudományok iránti érdeklődés és szeretet. A táncházmozgalom meghatározó személyisége volt.

Éri Péter 2023-ban a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.

Életének 70. évében, 2023. október 15-én hunyt el.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk