A Ghost hozta meg a világsikert - Demi Moore amerikai színésznő születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Demi Moore amerikai színésznő, filmproducer.

Roswellben, Új-Mexikóban látta meg a napvilágot 1962. november 11-én. Biológiai apja, a légierő repülőse, Charles Harmon Sr. Moore születése előtt, két hónapos házasság után elhagyta akkor 18 éves anyját, Virginiát (született King). Amikor Moore három hónapos volt, anyja feleségül ment Dan Guyneshez, egy újsághirdetés-értékesítőhöz, aki gyakran váltott munkahelyet. Ennek következtében a család gyakran költözött.

Moore 1991-ben azt mondta: "Az apám Dan Guynes. Ő nevelt fel. Van egy férfi, akit a biológiai apámnak tartanak, akivel nem igazán vagyok kapcsolatban."

Moore mostohaapja, Dan Guynes elvált, és kétszer házasodott újra édesanyjával. 1980. október 20-án, egy évvel a második válásuk után Guynes öngyilkos lett. Biológiai apja, Charlie Harmon 1997-ben halt meg, miután májrákkal küzdött. Moore anyja hosszú letartóztatási nyilvántartással rendelkezett, beleértve az ittas vezetést és a gyújtogatást. Moore 1989-ben szakította meg vele a kapcsolatot, miután Mrs. Guynes félbeszakította rehabilitációját, amelyet Moore finanszírozott a minnesotai Hazelden Alapítványnál. Guynes 1993-ban meztelenül pózolt a High Society magazinnak, ahol meghamisította Moore Vanity Fair terhességi és testfestékes borítóit, és parodizálta szerelmi jelenetét a Ghost című filmből. Moore és Guynes rövid időre kibékült, nem sokkal azelőtt, hogy Guynes 1998. július 2-án meghalt agydaganatban.

 

 

Moore kora gyermekkorát Új-Mexikóban, majd a pennsylvaniai Canonsburgban töltötte. Gyermekkorában sztrabizmusban szenvedett, amit végül két műtéttel korrigáltak; Moore veseelégtelenségben is szenvedett. 13 évesen szerzett tudomást biológiai apjáról, Harmonról, amikor megtalálta anyja és mostohaapja 1963-as házassági anyakönyvi kivonatát, és érdeklődött a körülmények felől.

Demi Moore 1981-ben debütált a filmvásznon, majd a General Hospital című szappanoperában szerepelt. A Brat Pack néven emlegetett, feltörekvő huszonéves színészekből álló csoport tagjaként a Riói románc (1984), a Szent Elmo tüze (1985) és a Mi történt az éjjel? (1986) című filmekkel alapozta meg hírnevét. 1990-ben főszerepet alakított az év legnagyobb bevételét hozó filmjében, a Ghostban, Golden Globe-jelölést szerezve. Az 1990-es évek elején feltűnt még az Egy becsületbeli ügy (1992), a Tisztességtelen ajánlat (1993) és a Zaklatás (1994) című filmekben.

 

 

1996-ban a filmtörténelem legmagasabb színésznői fizetését (12,5 millió dollárt) kapta a Sztriptíz főszerepéért. A Notre Dame-i toronyőr (1996) és A Notre Dame-i toronyőr 2. – A harang rejtélye (2002) című animációs filmekben Moore rövid kitérőt tett a szinkronszínészkedés irányába. Az 1990-es években utolsó nagyobb szerepe a G. I. Jane (1997) című akciófilmben volt. Pár évnyi kihagyás után, a 2000-es évek elejétől játszott a Charlie angyalai: Teljes gázzal (2003), a Bobby Kennedy – A végzetes nap (2006), a Mr. Brooks (2007), a Krízispont (2011) és a Csajok hajnalig (2017) című filmekben.

2019-ben megjelent önéletrajza a The New York Times bestsellere lett.

Moore háromszor házasodott: Freddy Moore zenész, majd Bruce Willis színész felesége volt, mielőtt 2005-ben hozzáment Ashton Kutcher színészhez. Willistől három gyermeke született.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Paramount Pictures