Korda György, a magyar tánczene álló csillaga

Korda György népszerű énekes, több mint hat évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadója, emellett mint televíziós pókerközvetítő is sikeres, amivel nemcsak saját, hanem a játék népszerűségét is növelte. 40 éve tart közös kalandjuk Balázs Klári énekesnővel.

Budapesten, a Dob utcában született 1939. január 4-én Klein József és Faragó Margit (1914–1993) gyermekeként. Vegyipari technikumot végzett. Szülei elváltak, az apai nagyszülők és nagynénik nevelték. Érettségi után jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára, a Várkonyi Zoltán által vezetett bizottság előtt, a harmadik rosta vizsgáig jutott. Dolgozott a Kábelgyárban, sorkatona Békéscsabán volt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5GH5hLHCaT4

 

Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Még katonai szolgálata előtt házasodott össze Kovács Ibolya operettszínésznővel, de a házasság „érdemi része” rövid ideig, papíron viszont több mint húsz évig tartott.

A hatvanas évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása a „hagyományos” táncdalstílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek. Sok olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez.

 

https://www.youtube.com/watch?v=em78XWbmOk0

 

Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Szeress úgy is, ha rossz vagyok, Gyöngéden ölelj át, Találd ki gyorsan a gondolatom, Lady Karnevál, Comment ca va és sok más.

A nyolcvanas évek elején ismerkedett meg Balázs Klári énekesnővel, akit rövidesen feleségül is vett. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. Néhány hónapos turnékkal tíz évet töltöttek Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Kártyaszenvedélyéhez legendák fűződnek, a Sport TV-n pókermérkőzéseket közvetít sportriportertől szokatlan átéléssel.

 

 

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1986-ban eMeRTon-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2002-ben Záray Márta–Vámosi János Kulturális, Művészeti és Emlékezeti Alapítvány Díjat kapott. 2003-ban nagy sikert aratott Herendi Gábor filmjében, a Magyar vándorban. 2007 novemberében jelent meg A Korda-sztori címmel életrajzi kötete, melynek szerzője második felesége. Szintén 2007-ben Artisjus Zenei Életműdíjat kapott. 2009-ben egy pókerjátékost alakított Sas Tamás, Szinglik éjszakája című filmjében, majd 2017-ben a Pappa Pia filmben is feltűnt. 2019-ben Budapest díszpolgárává választották.

 

 

ATEMPO.sk