70 éves Vándor Éva színésznő

Ma ünnepli 70. születésnapját Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színésze.

Budapesten látta meg a napvilágot 1958. december 8-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1976-ban végzett, majd a Kecskeméti Katona József Színháznál kezdte pályafutását.

1978–79-ben a Miskolci Nemzeti Színház, 1979-től 1983-ig pedig a Debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1983-tól 1990-ig a Józsefvárosi Színházban játszott. 1991-ben a a József Attila Színházhoz szegődött, majd 2016-ban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház csapata tagja lett.

 

 

Kezdetben naiva, ma már inkább karakterszerepeket alakít. 2009-ben megkapta minden színésznő dédelgetett álmát, Shirley Valentine szerepét, amelyről a közönség és a kritika is elragadtatással beszél.

A színház mellett film- és szinkronszerepeivel is maradandót alkotott. A kenguru című film női főszereplőjeként vált igazi sztárrá, de legtöbben a Jóban Rosszban sorozatból ismerhetik. De szerepelt az Aranyélet, A mi kis falunk, Drága örökösök sorozatokban, a Made in Hungária, A miniszter félrelép, a Sorstalanság filmekben. Szinkronszínészként olyan sztároknak adta magyar hangját, mint Jamie Lee Curtis, Melanie Griffith, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger, Carrie-Anne Moss vagy Goldie Hawn.

 

 

Munkásságát 1986-ban Jászai Mari-díjjal, 2014-ben Tolnay Klári-díjjal, 2017-ben Vastaps-díjjal jutalmazták. 2022 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Férje Harmath Imre színművész, gyermeke Réti-Harmath Olívia táncos-koreográfus.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: József Attila Színház