80 éve született Jim Morrison, a The Doors frontembere

Jim Morrison amerikai énekes, dalszövegíró és költő Floridában született 1943. december 8-án.

Apja, George Stephen Morrison tengernagy az USA Haditengerészeténél szolgált, anyja Clara Clark Morrison. Jimet szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy ellenkező nézeteinek hangot adjon.

Óriási hatással volt rá Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Joyce, Nietzsche, Poe, Jack London, Oscar Wilde, Keats, Percy Bysshe Shelley, Walt Whitman költészete, Kerouac Úton c. műve és a görög mítoszvilág.

 

 

Az 1960-as évek kezdetén Morrison több egyetemet is megjárt, de egyiket sem fejezte be. Az egyik iskolatársának Ray Manzareknek (billentyűs) felolvasta néhány költeményét és azon nyomban egy rockzenekar alapítása mellett döntöttek. A csapathoz csatlakozott még Robby Krieger (gitáros) és John Densmore (dobos) is és 1965-ben megalakult a The Doors, mely név Aldous Huxley könyvéből, The Doors Of Perception-ből ered.

 

The Doors 1966

 

Arculatát Jim lázadó személyisége határozta meg leginkább. Vad, költői szövegei mellett karizmatikus, és kiszámíthatatlan színpadi személyiségként híresült el.

 

 

Első lemezük 1967-ben jelent meg, majd Morrison haláláig minden évben kiadtak egy-egy lemezt. Után a zenekar már csak két évig működött, de népszerűségük utána is megmaradt.

Olyan dalokat köszönhetünk nekik, mint a Light My Fire, Riders On The Storm, Break On Through (To The Other Side), People are Strange, L.A. Woman, Touch Me.

 

 

1971-ben, az L.A.Woman felvételei után Morrison úgy döntött, hogy szünetet tart és barátnőjével (Pamela Courson) Párizsba költözött. 27 évesen, 1971. július 3-án halt meg Párizsban, a fürdőkádjában találtak rá. Morrison halála előtt többször is megjegyezte, hogy ő a harmadik. Utóbb azzal magyarázták, hogy Jimi Hendrix és Janis Joplin után ő lett a harmadik fiatalon, egyes konteók szerint rejtélyes körülmények közt elhunyt zenész. A hivatalos jelentés szívinfarktust jelölt meg a halál okaként.

Morrisont a híres Père-Lachaise temetőben temették el Párizs keleti részén.

A Doors volt az első olyan amerikai zenekar, amely nyolc egymást követő aranylemezt tudhatott magáénak. 1993-ban választották be őket a Rock and Roll Hall of Fame-be.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia