85 éves Tordy Géza, a Nemzet Színésze

Ma ünnepli 85. születésnapját Tordy Géza a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a halhatatlanok társulatának örökös tagja.

Karaktere romantikus és modern hősök megformálásban egyaránt jól érvényesül. Játékában jól érzékelhető a figurák belső feszültsége, a közvetlen érzelmi töltet, az indulatok olykor vad szenvedélye. Számtalan alkalommal szinkronizált, a legnagyobb színészóriásokat szólaltatta meg magyarul.

Tordy Géza Budapesten született 1938. május 1-jén. Bár felvették a Színművészeti Főiskolára, 1956-ban nem indítottak osztályt, így főiskolát nem végzett.

 

 

Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, ahol akkoriban Zách János volt az igazgató, a színházban Németh Antal dolgozott rendezőként. Majd két évre Szegedre szerződött, ahol olyan színészek mellett játszott, mint Kátay Endre, Kovács János, Lakky József vagy Domján Edit. Versényi Ida, Komor István és Horvai István rendezéseiben dolgozott a két esztendőben. 1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett, ami közben négy évig a Madách Színház tagja is volt (1963–1967 között).

 

Tordy Géza

 

Szakmai pályáján legfontosabb mesterének Várkonyi Zoltánt tartja, akivel a Vígszínházban és filmen dolgozott hosszú évekig.

1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-1995 között a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. 1995 és 2012 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezőjeként működött.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JCDO1V1P7ok

 

1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A mozivásznon szintén erőteljes jelenség: alakítását romantikus távlatok, az ösztönök és érzékek vad, mégis kontrollált bemutatása jellemzi. Meggyőzően alakította Baradlay Jenőt A kőszívű ember fiai filmadaptációjában. Olyan filmalkotásokban játszott, mint a Külvárosi legenda, a Fűre lépni szabad, a Húsz óra, a 80 huszár, a Klapka légió, az 1990-es Édes Anna, a Világszám!, illetőleg legutóbb az S.O.S. Szerelem! c. filmben láthatta a közönség. A Honfoglalás című filmben az Árpádot alakító Franco Nerót szinkronizálta. A 2023-as Hadikban Károlyi tábornokot alakítja.

 

 

Népszerű szinkronszínész. Fontosabb filmjeiben (Keresztapa, Az utolsó tangó Párizsban) gyakran volt Marlon Brando magyar hangja. Több alkalommal szinkronizálta Gérald Philipet, Jack Nicholsont, Robert De Nirót, Anthony Hopkinst, Kevin Kline-t, James Caant, Burt Reynoldsot, Gene Hackmant, és Angelina Jolie édesapjának, az Oscar-díjas Jon Voightnak, valamint Robin Williamsnek is gyakori szinkronhangja, illetve ő volt Götz George leggyakoribb magyar hangja a Tetthely és a Schimanski visszatér című sorozatokban.

 

 

1970-ben és 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott. 1980-ban érdemes művész, 1988-ban kiváló művész lett. 1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2005-ben Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában, 2008 júniusában a grémium választása alapján – az elhunyt Raksányi Gellért helyére – megkapta a Nemzet Színésze címet. 2011-ben Prima Primissima díjban részesült.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Zenthe Ferenc Színház, Hunyady József, Szalay Zoltán / Fortepan